Ursula von der Leyen verkozen tot voorzitter Europese Commissie

Bron © Belga

De Duitse Ursula von der Leyen is dinsdagavond verkozen tot voorzitter van de Europese Commissie. Ze volgt Jean-Claude Juncker op. Er is lang twijfel geweest of ze wel aan een meerderheid zou geraken. Maar kort voor aanvang van de geheime stemming hebben zowel de socialistische als liberale fractieleiders dan toch hun steun toegezegd aan de Duitse christendemocrate.

Met de steun van de verkozenen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en van de socialistische (153 zetels) en liberaal-centristische (108) fracties kwam von der Leyen aan de 374 stemmen die ze minstens nodig had. Maar veel overschot had ze niet.

“Europa moet tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent in de wereld worden”, zo betoogde Von der Leyen dinsdagochtend in het Europees Parlement nog in de hoop zoveel mogelijk collega’s te overtuigen van haar goede bedoelingen. Daartoe wil ze onder meer een eerste Europese klimaatwet voorstellen en de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met “50, zo niet 55 procent” verminderen.

 

 

Von der Leyen verzekerde de Europarlementsleden ook dat ze als baas van het dagelijks bestuur van de Europese Unie streng zal toezien op het respect voor de democratische beginselen en de rechtsstaat in de lidstaten. Ook beloofde ze een faire belasting van multinationals en ‘een nieuw pact’ dat de diepe verdeeldheid onder de lidstaten over de aanpak van de migratiekwestie moet overstijgen.

Het is de eerste keer dat de Europese regeringsleiders een vrouwelijke kandidate hebben voorgedragen om de Commissie te leiden. Von der Leyen speelde die troefkaart volop uit en beloofde een gendergelijk team samen te stellen. Ze wees erop dat minder dan 20 procent van alle eurocommissarissen sinds 1958 een vrouw was. “We vertegenwoordigen de helft van de bevolking. We willen ons eerlijk aandeel.”

Door jvo

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd