Liesbeth Homans (N-VA) eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen

Bron © BELGA

Liesbeth Homans (N-VA) heeft dinsdag op het koninklijk paleis de eed afgelegd als de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke is ingezworen als minister in de ontslagnemende federale regering.

De 46-jarige Liesbeth Homans is de nieuwe minister-president van Vlaanderen. Homans neemt in de ontslagnemende Vlaamse regering de fakkel over van Geert Bourgeois die verhuist naar het Europees Parlement.

Homans werd vorige week nog opgenomen in het ziekenhuis met hartklachten. Bij haar eedaflegging dinsdag informeerde de koning naar haar gezondheidstoestand. Premier Charles Michel was bij de eedaflegging aanwezig.

Ook Wouter Beke ingezworen

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke legde dinsdag op het paleis de eed afgelegd als federaal minister van Werk, Economie, Consumentenzaken, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding in de federale regering van lopende zaken. Beke volgt Kris Peeters op, die zijn zitje in het Europees Parlement opneemt. CD&V moest wel een opvolger aanduiden, omdat de federale regering evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers moet tellen. Beke wordt geen vicepremier zoals Peeters. Die rol schuift door naar CD&V-minister van Justitie Koen Geens.

Liesbeth Homans (N-VA) eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen
Wouter Beke legt de eed af bij koning Filip. Foto: Photo News
Door jvh

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd