© AP

Partij van Turkse president Erdogan lijdt historische verkiezingsnederlaag

De AKP-kandidaat bij de heruitgave van de burgemeesterverkiezingen in de Turkse stad Istanboel, Binali Yildirim, heeft zondagavond zijn verlies toegegeven. Eind maart was de overwinning al, verrassend, voor oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu, maar de AKP van president Recep Tayyip Erdogan diende een klacht in tegen die uitslag en kreeg een nieuwe stembusgang.

“Verkiezingen zijn de ruggengraat van democratieën”, aldus Yildirim. “Volgens de resultaten leidt mijn tegenstander Ekrem Imamoglu in de race. Ik feliciteer hem en wens hem succes.” Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, haalt Imamoglu goed 53,7 pct van de stemmen, Yildirim 45,4 pct.

De uitslag in Istanboel in maart betekende een klap voor Erdogan. De handelsmetropool werd al 25 jaar door een islamitisch-conservatieve burgemeester bestuurd. Erdogan is er zelf ook nog burgemeester geweest.

Samenwerken

Imamoglu heeft zijn hand zondagavond al uitgestoken naar Erdogan. Hij wil “samenwerken om Istanboel te dienen” met de president. “Meneer de president, ik ben bereid in harmonie met u samen te werken”, zei Imamoglu in zijn overwinningstoespraak.

Zijn overwinning in Istanboel betekent “geen overwinning, maar een nieuw begin voor Turkije”, aldus nog Imamoglu in zijn toespraak, die meer dan 20 minuten duurde. “Deze verkiezing betekent het omslaan van een pagina.”

Imamoglu bedankte ook Istanboel, omdat het de meer dan een eeuw oude traditie van democratie beschermd heeft.

Samenwerken met Erdogan zal nodig zijn, omdat het parlement nog altijd gecontroleerd wordt door de AKP van Erdogan.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners