Burgemeester neemt voertuig van hardleerse 19-jarige chauffeur in beslag

Dankzij het netwerk van slimme camera’s is het voertuig van de jonge Leestenaar in beslag genomen. Foto: Jozef Croughs

Mechelen / Willebroek -

Op vraag van Willebroeks burgemeester Eddy Bevers (N-VA) heeft de lokale politie Mechelen-Willebroek het voertuig van een hardleerse chauffeur in beslag genomen. De 18-jarige chauffeur uit Leest (Mechelen) had eerder al talloze processen-verbaal en zelfs een persoonlijke verwittiging van de politie gekregen, maar paste zijn rijgedrag niet aan.

“De jonge chauffeur uit Leest, die deze maand nog 19 moet worden, werd de afgelopen maanden talloze keren geverbaliseerd”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek. “We hebben ook meldingen gekregen dat hij zo onverantwoord reed dat er fietsers en voetgangers in gevaar werden gebracht.” De Leestenaar zou pas sinds 28 juli vorig jaar in het bezit zijn geweest van een rijbewijs. “In amper tien maanden tijd beging de bestuurder meerdere overtredingen, vooral in Blaasveld (Willebroek). Het ging niet alleen om snelheidsovertredingen, hij werd ook betrapt op parkeerovertredingen en hij droeg zijn veiligheidsgordel niet.”

De betrokkene werd volgens Van de Sande midden april persoonlijk aangesproken door de verkeerspolitie over zijn talloze overtredingen, met de uitdrukkelijke vraag zijn rijstijl aan te passen. “Hij werd toen ook gewaarschuwd dat als hij zich niet zou aanpassen, dat zijn voertuig dan in beslag genomen zou worden. Tijdens dit onderhoud beloofde hij zijn rijgedrag in de toekomst aan te passen.”

Opgenomen in cameranetwerk

Omdat er niets aan de situatie veranderde, werd zijn nummerplaat opgenomen in het ANPR-netwerk. Op woensdagochtend 5 juni werd de betrokkene ‘gehit’ door een slimme camera en korte tijd later geïntercepteerd door een patrouilleploeg. Zijn voertuig werd in opdracht van de burgemeester ter plaatse in beslag genomen.

“Iemand die onverbeterlijk is, vraagt om een harde aanpak”, zegt Willebroeks burgemeester Eddy Bevers. “De jonge chauffeur terroriseert met zijn voertuig onze gemeente en haar inwoners, maar ook daarbuiten lapt hij de verkeersregels aan zijn laars. Dan neem ik als burgemeester mijn verantwoordelijkheid en leg ik dat ‘wapen’ aan de ketting. Een chauffeur die zonder plichtsbesef achter het stuur van een wagen kruipt en met de regelmaat van de klok flagrant de regels aan zijn laars lapt, moet krachtdadig aangepakt worden. Ik heb dan ook geen moment geaarzeld om zijn voertuig bestuurlijk in beslag te nemen.”

Door Griet Beyaert

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd