Vertrouwen van Vlaming in nieuws blijft hoog (behalve bij jongeren)

Bron © BELGA

61 procent van de Vlaamse nieuwsconsumenten ouder dan 35 jaar vertrouwt het nieuws Foto: Photo News

Het vertrouwen in nieuws blijft in België relatief hoog in vergelijking met andere landen. 61 procent van de Vlaamse nieuwsconsumenten ouder dan 35 jaar vertrouwt het nieuws. Er zijn wel regionale verschillen: zo is het vertrouwen in Vlaanderen veel hoger dan in Wallonië. En ook tussen ouderen en jongeren zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of Journalism.

Het jaarlijkse onderzoek heeft betrekking op 38 landen verspreid over de hele wereld. Voor België werden in februari 2.075 respondenten bevraagd.

‘Algemeen beschouwd is het vertrouwen in traditionele nieuwsmerken, waaronder de publieke omroep, hoog in Vlaanderen’, zegt Ike Picone, docent Media en Journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel. ‘In vergelijking met andere landen of in tegenstelling tot sommige percepties is er ook weinig rechts-links-polarisatie in termen van vertrouwen. Mensen die zichzelf eerder als rechts gezind beschouwen hebben wel minder vertrouwen in Vlaamse nieuwsmerken dan mensen die zich eerder als links bestempelen. Maar het gaat hier niet om grote verschillen.’

In de Verenigde Staten zijn die verschillen en polarisaties volgens het onderzoek veel groter, met Fox en The New York Times als extreme voorbeelden. ‘Vlaanderen heeft geen nieuwsmerken die extreem polariseren’, legt Picone uit. ‘Vlaamse nieuwsgebruikers waarderen nieuwsmedia omdat ze hen up-to-date houden en hen helpen het nieuws te begrijpen, eerder dan om hun rol als democratische waakhond. Vooral in rijke Noord-Europese landen als Finland en Noorwegen wordt deze waakhondfunctie als belangrijker beschouwd.’

Lager bij jongeren

Er zijn ook belangrijke verschillen in leeftijd en opleiding. ‘Terwijl 61 procent van de Vlaamse nieuwsconsumenten ouder dan 35 jaar het nieuws in het algemeen vertrouwt, daalt dit tot slechts 38 procent van de gebruikers die jonger dan 35 jaar zijn.

Nog opmerkelijk: het vertrouwen in nieuws dat wordt geconsumeerd via sociale media is lager, ook onder jongere nieuwsgebruikers. Tegelijkertijd geeft ongeveer een op de vijf respondenten jonger dan 35 jaar aan dat sociale media hun belangrijkste nieuwsbron zijn.

Door pvm

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd