Gedrogeerde bestuurder tijdens weekendcontrole voor de zevende keer betrapt op cocaïnegebruik

Foto: tdk

Mechelen -

De lokale politie Mechelen-Willebroek heeft bij controles tijdens het pinksterweekend 38 bestuurders onder invloed van drank of drugs uit het verkeer geplukt. Voor één van de bestuurders was het al de zevende keer dat hij werd betrapt.

De politie liet in totaal 1.102 bestuurders blazen. Zestien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. Van hen waren er enkelen in staat van herhaling. Een van hen was onder invloed van cannabis en cocaïne én had 1,1 promille alcohol in zijn bloed. In mei 2016 liep hij voor het eerst tegen de lamp, vorige jaar gebeurde dat zelfs vier keer en in februari van dit jaar nog een keer. Er wacht de bestuurder binnenkort een blij weerzien met de politierechter.

Hetzelfde geldt voor een bestuurder die een positieve ademtest aflegde. “Het lukte hem niet om een geldige ademanalyse af te leggen. Daarom werd een dokter gevorderd voor een bloedproef, maar dat weigerde hij. Uiteindelijk bleek hij nog positief te testen op het gebruik van cocaïne. Hij verkeert, zoals steeds meer chauffeurs, in staat van herhaling. In juli vorig jaar had hij 2,6 promille alcohol in zijn bloed en in februari van dit jaar werd hij betrapt met 1,9 promille en werd zijn rijbewijs ook onmiddellijk ingetrokken”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Op de vlucht

Tijdens de actie maakte een bestuurder aan de rotonde Mechelen-Zuid rechtsomkeer toen hij de controlepost opmerkte. De man overschreed een verdrijvingsvlak, doofde de lichten van zijn auto en vluchtte weg. Hij kon snel ingerekend worden. De bestuurder was onder invloed van cocaïne en bekende dat hij een lijntje coke had gesnoven. Hij had 1,9 promille alcohol in zijn bloed en had zijn rijbewijs niet op zak. Er werd een wielklem op het voertuig gelegd tot hij op het commissariaat zijn rijbewijs komt voorleggen.

Een autobestuurder uit Frankrijk had 1,9 promille alcohol in zijn bloed. Hij had geen rijbewijs op zak. De man moest zijn boete van 1.260 euro onmiddellijk betalen, maar kon dit niet. Hierop werd zijn voertuig in beslag genomen. Pas na betaling van de boete en de bijkomende takel- en stallingskosten en de inlevering van het rijbewijs, wordt het voertuig weer vrijgegeven.

Er was ook een bestuurder die positief testte op het gebruik van cannabis. Hij schond hierbij de door de politierechter opgelegde voorwaarden, want hij mocht geen alcohol en drugs gebruiken. Hij krijgt hiervoor nog een extra proces-verbaal.

Door Leo De Nijn

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd