Waar eet je de lekkerste tomaat-garnaal? Dit zijn de vijf beste restaurants

Foto: rr

In onze zoektocht naar de lekkerste klassiekers uit de Belgische keuken, is tomaat-garnaal aan de beurt. Als lezer vond u die het smakelijkst in vijf restaurants, waaronder enkele oude bekenden: Culinaria en ‘t Voorhuys in Merksem, De Drij Lindekens in Schilde en De Bomma en Ciro’s in Antwerpen.

Ook de vijf laureaten van deze zoektocht bevinden zich niet uitsluitend in de kernstad. Opnieuw zijn het Merksemse eethuizen die met de stedelingen mee de kop opsteken. Toeval of niet, er zitten ook twee oud-winnaars in deze selectie. In de eerste plaats is dat restaurant Ciro’s op de Amerikalei, dat het lekkerste stoofvlees serveert. In De Drij Lindekens kregen we begin mei al de lekkerste asperges op Vlaamse wijze voorgezet.

Maar nu draait het dus om tomaat-garnaal. Dit bij uitstek zomerse gerecht verdween vorig jaar een beetje uit beeld. Dat kwam dan niet door het gebrek aan zomer, maar door het verschrompelde aanbod aan garnalen, wat de prijs en dus onze portemonnee geen goed deed. Maar wees gerust: de grijze garnaal is weer betaalbaar. Hoe het komt dat er dit seizoen weer garnalen in overvloed zijn, weten de garnalenvissers van Oostduinkerke en Oostende ook niet, net zo min als ze wisten waarom het aanbod vorig jaar verschraald was.

Nu nog zien wie de beste combinatie tomaat en garnaal kan bereiden voor onze jury. Voor dit gerecht bestaat die uit groentechef en grillmaster Seppe Nobels, culinair expert Willem Asaert die dagelijks vergelijkende productanalyses doet en gastronomisch journalist van uw krant, Johan Van Baelen. Voor de gelegenheid wordt deze equipe versterkt door hoofdredactrice Kris Vanmarsenille.

Zij maken een rangschikking op basis van smaak en presentatie. Hun bevindingen en de definitieve top drie wordt vrijgegeven op donderdag 13 juni.

Door Johan Van Baelen
Voor jou geselecteerd