© WOAD, BELGA

VERKIEZINGEN KEMPEN. CD&V en N-VA grootste verliezers na opmars Vlaams Belang: “Niet verwacht dat het zo erg zou zijn”

In de Kempen hebben burgers zondag hun stem uitgebracht voor de Kamer, het Vlaams parlement en Europa. Hieronder vindt u een overzicht van hoe de partijen het er in de regio vanaf hebben gebracht in de verschillende kieskantons en hoe de kopstukken hebben gepresteerd.

bap

LEES OOK. Minder Kempense politici in Vlaams, maar meer in federaal parlement: “Te lang stiefmoederlijk behandeld”

In Westerlo zijn alle 62 stembureaus geteld. N-VA blijft er de grootste partij met 28%, maar ook hier maakt Vlaams Belang een grote sprong met een totaal van 26,2%. Ook in het Vlaams parlement komen dezelfde evoluties voor.

Eenzelfde scenario voltrekt zich in Arendonk nu dat alle 38 bureaus geteld zijn, al neemt N-VA daar nog steeds een grote afstand. Vlaams Belang gaat er 15,4% op vooruit. CD&V zakt terug naar de derde plaats, zoals ook op Vlaams niveau te zien is.

Een fikse stijging voor Vlaams Belang is ook in het kanton Turnhout te merken, met 16,6%. De partij nadert na het tellen van de 64 stembureaus dichtbij koplopers N-VA, dat 10,8% van de stemmen moet afgeven. In het Vlaams parlement speelt kan N-VA de schade nog enigszins beperken, CD&V is er de grootste verliezer van de dag.

In Hoogstraten zijn intussen alle 34 stembureaus geteld. Vlaams Belang gaat er 15,1% op vooruit en springt over CD&V en Open Vld naar de tweede plaats, N-VA blijft er wel de grootste met 30,9% maar moet 8,7% inboeten. Voor het Vlaams parlement ziet CD&V met volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (24.512 voorkeurstemmen) een verlies van boven de 11% en de partij wordt ingehaald door Vlaams Belang en Open Vld.

N-VA ziet in Herentals Vlaams Belang dichterbij komen na het tellen van alle 94 getelde bureaus, maar houdt met 29% nog 7,3% overschot op de partij van voorzitter Tom Van Grieken. Ook CD&V krijgt hier net als in het Vlaams parlement de zwaarste klappen te verwerken en verliest telkens rond de 10% aan stemmen.

In Mol brengt de aanwezigheid van fractievoorzitter Servais Verherstraeten (36.464 voorkeurstemmen) na alle 91 getelde bureaus weinig zoden aan de dijk voor CD&V, ze gaan er minstens 6% op achteruit en moeten N-VA en een sterk stijgend Vlaams Belang voor zich dulden.

Paul Van Miert (N-VA): “We zijn bestraft voor onze regeringsdeelname”

Paul Van Miert, burgemeester van Turnhout en de nummer zes op de N-VA-lijst voor het Vlaams parlement, vindt dat de schade voor zijn partij meevalt. “Het is duidelijk dat wij bestraft zijn voor onze regeringsdeelname en misschien om een aantal maatregelen die we niet of gedeeltelijk hebben kunnen uitvoeren. Wij zien de forse opmars van Vlaams Belang als een algehele trend over heel Vlaanderen, die niet alleen gecompenseerd wordt door het verlies vanuit onze politieke familie. Ook alle andere partijen hebben bijgedragen aan de winst van het Vlaams Belang.” Van Miert kon 11.434 voorkeurstemmen op zijn conto schrijven.

Gemeenteraadslid in Turnhout en derde op de Kamerlijst van Vlaams Belang, Reccino Van Lommel (8.051 voorkeurstemmen), klonk bij het bekendmaken van de resultaten euforisch. “Wij mogen zeker gelukkig zijn met het resultaat. Wie had nog verwacht dat we vandaag een klinkende overwinning zouden vieren? Deze overwinning toont dat N-VA en Vlaams Belang geen communicerende vaten zijn. Er zijn heel wat ontevreden N-VA-kiezers die de weg naar het Vlaams Belang terug gevonden hebben. Ik ben zeer tevreden met onze resultaten, onze campagne in de Kempen is dus zeer goed geweest.”

Burgemeester van Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld, 11.082 voorkeurstemmen) kwam op als tweede op de Kamerlijst en juicht de status quo van haar partij toe. “We hebben een positief verhaal gebracht dat we moeten samenleven en hoop brengen. Ik begrijp de angst wel, het is een krachtige motivatie, maar langs de andere kant zorgt angst niet voor constructieve oplossingen. Een stem op het Vlaams Belang zal vooral voor verdeeldheid zorgen.”

CD&V-lijsttrekker voor de Kamer Servais Verherstraeten uit Mol ziet zondagavond geen reden tot applaudisseren. “We hadden verwacht dat het erg ging zijn, maar niet zo erg.” In de loop van zondagavond zag het er lang naar uit dat de CD&V in Antwerpen twee van haar vier Kamerzetels zou verliezen. Rond 22u lijkt het erop dat de partij toch drie zetels behoudt en er maar één verliest. “Ik hoop natuurlijk dat we die derde zetel kunnen vasthouden”, zegt Verherstraeten. “Maar dit is geen goed resultaat.” De opkomst van Vlaams Belang ziet Verherstraeten in een internationale context. “We zien niet alleen in Vlaanderen dat extreemrechts gemakkelijk kiezers wint.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners