Bondsprocureur Kris Wagner haalt zwaar uit naar KV Mechelen en Waasland-Beveren: “Er is iets fundamenteel rots binnen deze twee clubs”

Een kleine drie uur. Meer tijd had bondsprocureur Kris Wagner niet nodig voor zijn pleidooi voor de Geschillencommissie in Hoger Beroep. Een pleidooi waarin hij - zoals verwacht - zwaar uithaalde naar de clubs, de bestuurders en de makelaars die verdacht worden van matchfixing eind vorig seizoen. “Ze hebben de sport en de supporters belazerd, in de steek gelaten en een mes in de rug gestoken.”

Geen oeverloze uitwijdingen of van-de-pot-gerukte beeldspraak zoals in de zaak-Malinovsky. Bondsprocureur Kris Wagner beperkte zich deze ochtend tot ‘de kern van de zaak’. “In de pleidooien van de tegenpartij waren de drie belangrijkste woorden: procedure, procedure en procedure. Mijn betoog zal gaan over vier woorden: wie heeft wat gedaan?” Zo opende de bondsprocureur zijn monoloog.

Strengere straf voor Myny

Beginnen deed hij met Olivier Myny. De ex-speler van Waasland-Beveren zou zijn verklaringen doorheen het proces meerdere malen hebben aangepast en afgezwakt. “In zijn eerste verhoor voor de onderzoeksrechter zei Myny dat ‘hem de vraag is gesteld om niet voluit te gaan’ in de verdachte wedstrijd tegen KV Mechelen.”

“Toen hij maanden later door de onderzoekscoördinator werd ondervraagd als spijtoptant heeft hij zijn eerdere verklaring afgezwakt. ‘Er werd me gevraagd om niet te uitbundig te vieren als ik zou scoren’. Er is sprake van fundamentele tegenstrijdigheden in de twee versies.”

Wagner trekt daarom de geloofwaardigheid van Myny’s verklaringen als spijtoptant in twijfel en eist dat de regeling en de bijbehorende strafvermindering voor Myny wordt ingetrokken. “Het bondsparket vraagt daarom om speler Olivier Myny niet één maar twee maanden effectieve schorsing op te leggen.”

“Club draagt gevolgen van sjoemelende bestuursleden”

Daarna richtte Wagner zijn pijlen op KV Mechelen als club. “Kunnen handelingen van individuele bestuursleden worden aangerekend aan de club? Bij KV hebben we het over de toenmalige voorzitter (Timmermans, red.), de financieel directeur (Steemans, red.), één van de twee hoofdaandeelhouders (Somers, red.) en de man die de sportieve leiding in handen had (Vanroy, red.). Mensen met een grote beslissingsmacht binnen de club.”

“Is het onrechtvaardig om een hele club te straffen voor het gesjoemel van hun bestuursleden? Dat kan zo wel aanvoelen bij de supporters, maar het zou een gevaarlijk precedent zijn om de bestuurders te straffen en de club vrijuit te laten gaan. Hoe fundamenteel onrechtvaardig zou dat zijn voor de clubs en de spelers die het spel wel eerlijk hebben gespeeld? Wanneer bestuursleden daden van competitievervalsing stellen, draagt ook de club daarvan de gevolgen.”

Bondsprocureur Kris Wagner haalt zwaar uit naar KV Mechelen en Waasland-Beveren: “Er is iets fundamenteel rots binnen deze twee clubs”
Johan Timmermans. Foto: Photo News

Over Timmermans: “Rol binnen KBVB maakt dit extra schandelijk”

Vervolgens kwamen alle betrokken bestuurders en makelaars aan de beurt. Uit de samenvattingen en volledige transcripties van de telefoontaps citeerde Wagner uit tientallen gesprekken tussen de verdachten, in sommige gevallen zelfs met bijbehorend Antwerps accent, die de betrokkenheid van de bestuurders en makelaars moesten aantonen.

Steemans en Somers speelden samen met Veljkovic een actieve rol in de poging tot omkoping. Vanroy en Timmermans waren volgens Wagner op de hoogte. Vooral ex-voorzitter Timmermans kreeg er stevig van langs. “Dat hij een functie heeft uitgeoefend tot in de hoogste echelons van de voetbalbond, maakt zijn rol extra pijnlijk en schandelijk. Als jurist zorgt hij voor een schandvlek op de hele beroepsgroep.”’

Over Beverse bestuurders: “Rivalen help je alleen op rand van ravijn”

In het luik over de bestuurders van Waasland-Beveren had Wagner het vooral over de rol Dirk Huyck en Olivier Swolfs als spilfiguren aan Beverse kant. “Ze wilden KV Mechelen helpen. Als de spelersbus van een rivaliserende club op de rand van een ravijn hangt, dan mag je als club de tegenstander te hulp schieten. Maar niet op een voetbalveld”, aldus Wagner.

Bondsprocureur Kris Wagner haalt zwaar uit naar KV Mechelen en Waasland-Beveren: “Er is iets fundamenteel rots binnen deze twee clubs”
Dejan Veljkovic. Foto: BELGAIMAGE

Over Veljkovic: “Geen nood aan figuren als hem”

Over de rol van Veljkovic beperkte Wagner zich tot het absolute minimum. “Een eenvoudige lezing van het feitenrelaas spreekt voor zich. Het voetbal in België of elders ter wereld heeft geen nood aan figuren met het normbesef en maffiagedrag van iemand als meneer Veljkovic. Hopelijk beseft hij na afloop van deze procedure hoe laat het is.”

Over Verhaegen: “Titanenwerk”

Na ook nog de rol van de andere drie makelaars (Mortelmans, Troch en Maesschalck) te hebben belicht - “sjoemelaars moeten eruit” - ging Wagner ook in op het verweer van de verdedigende partijen, die vooral problemen hebben met de manier waarop het onderzoek gevoerd wordt.

“Wie niets te zeggen heeft over de hoofdzaak, kan dat proberen te verbergen door eindeloos uit te wijden over bijzaken”, aldus de bondsprocureur die het ook opnam voor onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen. “De man heeft een titanenwerk verricht en een uiterst correct onderzoek gevoerd. Iets dat bevestigd wordt in het vonnis van de kortgedingrechter.”

“Supporters mes in de rug gestoken”

Afronden deed Wagner met een Shakespeare-citaat en een sms’je dat hij kreeg van een hem onbekende ‘voetbalsupporter’ genaamd Wouter. ‘There is something rotten in these two clubs’. Er is iets fundamenteel rots in deze twee clubs. Ze hebben hun supporters belazerd, in de steek gelaten en een mes in de rug gestoken.”

“Ik besef dat een bestraffing van deze twee clubs niet alle problemen in het voetbal zal oplossen. De weg naar een correcte, eerlijke en zuivere voetbalsport is lang en moeilijk, maar dat betekent niet dat we het moeten opgeven. 99,9% van de voetbalsupporters is vragende partij voor een eerlijke sport. Een sport waarin valsspelende clubs de straf moeten krijgen die ze verdienen.”

Vervolg

Dinsdag krijgen KV Mechelen en Waasland-Beveren nog een laatste kans om zich te verdedigen tegen aanklachten. De tussenkomende partijen (Lokeren, Beerschot en Tubeke) en de makelaars komen maandag nog aan bod.

Eind volgende week wordt er een uitspraak verwacht door de Geschillencommissie in Hoger Beroep. Tegen die uitspraak is wel nog beroep mogelijk voor het BAS.

Door thst
Voor jou geselecteerd