Theresa May in tranen bij aankondiging vertrek als Brits premier: “Ik heb het echt geprobeerd”

Theresa May stapt op als Brits premier. Dat heeft ze vrijdagmiddag aangekondigd. Ze blijft eerste minister tot er een nieuwe leider gekozen is, ten laatste op 7 juni. “Ik heb het echt geprobeerd”, aldus een geëmotioneerde May.

De stoel van May was al geruime tijd aan het wankelen, omdat ze er maar niet in slaagde om goedkeuring te vinden voor het Brexit-akkoord dat ze met de Europese Unie onderhandeld had. Het ging niet ver genoeg, vond de meerderheid van de parlementsleden, en herhaaldelijk werd gevraagd om het ontslag van de strijdvaardige May.

Theresa May in tranen bij aankondiging vertrek als Brits premier: “Ik heb het echt geprobeerd”
Foto: AFP

Na een gesprek met de voorzitter van het May-kritische ‘1922 Committee’ (bestaande uit invloedrijke Conservatieve parlementsleden) vrijdagvoormiddag, kondigde de premier omstreeks 11 uur haar afscheid zelf aan tijdens een persmoment voor haar ambtswoning in Downing Street.

May blijft wel aan als eerste minister tot er een nieuwe premier aangeduid is, ten laatste tegen 7 juni. Dat kwam ze overeen met de Britse koningin Elisabeth. Het proces om een partijleider te kiezen zal in de komende week van start gaan, aldus May nog. “Ik heb de Queen constant op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en heb haar laten weten dat ik haar eerste minister blijf tot dat proces is afgerond.”

“Ik hoop dat mijn opvolger wel slaagt in Brexit-onderhandelingen”

“In een democratie heb je de plicht om te doen wat de mensen willen”, zei May. “En dat heb ik echt geprobeerd. Ik geloof ook dat het de moeite was om door te zetten. Jammer genoeg is het mij na drie pogingen niet gelukt om tot een akkoord te komen over de Brexit. Het is me nu duidelijk dat het in het belang van het land is dat een nieuwe premier die inspanningen leidt. En ik hoop dat mijn opvolger wel slaagt. Maar daarvoor zullen alle partijen wel bereid moeten zijn tot compromissen.”

“Ik ben fier op de vooruitgang die we de voorbije jaren geboekt hebben. We hebben meer mensen dan ooit geholpen om een job te vinden. Ik weet dat de Conservatieven zichzelf kunnen vernieuwen de komende jaren. Ik weet dat de Brexit er komt. We kunnen dat.”

“Grootste eer van mijn leven”

Naar het einde van haar betoog was May zichtbaar geëmotioneerd. “Onze politiek ligt onder vuur, maar er is zoveel dat goed is aan dit land. We hebben zoveel om fier op te zijn. Ik ga deze functie binnenkort verlaten, het was de grootste eer van mijn leven om premier te zijn. Ik ben dankbaar dat ik het land waar ik van hou heb mogen dienen”, zei May met tranen in haar ogen.

Theresa May in tranen bij aankondiging vertrek als Brits premier: “Ik heb het echt geprobeerd”
Foto: REUTERS
Door gjs, jvh

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd