Meyrem Almaci: “Te vroeg gepiekt? Je gaat mij niet depressief krijgen vandaag”

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 26 mei komt elke dag een lijsttrekker op de redactie van Gazet van Antwerpen aan de toog hangen. Vandaag is dat Meyrem Almaci van Groen. De voorzitster van de Vlaamse groenen kijkt met vertrouwen naar komende zondag. Mede dankzij de klimaatjongeren stond het groene thema hoog op de agenda. In Wallonië en Brussel deed de Franstalige zusterpartij Ecolo het erg goed in de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Indien ze dat nu weer doet, kunnen de groenen de grootste politieke formatie van het land worden en dan is premier Calvo misschien wel een mogelijkheid, al wil Groen dat zelf zeker niet gezegd hebben. Maar duurt de campagne niet wat te lang voor Groen? En krijgen ze het afschaffen van de salariswagen uitgelegd?

Campagne met vaste ingrediënten

De campagne van Groen draaide onder meer op hun vaste thema’s klimaat en integratie. Is Groen nu een open grenzen-partij? En is de discussie over het al dan niet openhouden van enkele van onze kerncentrales nog niet voorbij? Almaci is er gerust in dat er ook zonder kerncentrales voldoende elektriciteit is voor iedereen, ook als we met z’n allen meer elektrisch gaan rijden.

De peiling: verliezende winnaar?

In vergelijking met de verkiezingen van 2014 geven de peilingen Groen een flinke bonus tot ongeveer 15%. Maar maken ze dat ook waar? ”Je gaat mij niet depressief krijgen vandaag!”

Door wowi