DISCUSSIE. Zit de Antwerpse haven met dit nieuwe dok op koers voor de toekomst?

Foto: BELGA

Antwerpen -

Er komt een nieuw dok op Linkeroever, en elders in de haven worden op verschillende plaatsen extra containerkades gebouwd. De Vlaamse regering keurt vandaag een plan voor havenuitbreiding goed en er komt een openbaar onderzoek bij de omliggende gemeenten. Is het bijkomende ‘boemerangdok’ aan Doel de broodnodige stap naar de toekomst voor de Antwerpse haven?

Dit is een historische beslissing”, bevestigt Vlaams minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V). “We beslissen om de capaciteit van de haven met 7,2 miljoen TEU uit te breiden.”

Dat betekent dat de capaciteit van de haven in de komende jaren bijna 50% groter wordt, want vandaag heeft de haven een capaciteit van 15 miljoen TEU. De aanduiding ‘TEU’ (Twenty foot Equivalent Unit) is een standaardmaat voor containers.

Als compensatie komt er bijkomend natuurgebied op Linkeroever, én de deur staat ook nog op een kier voor verdere havenuitbreiding. Moet de haven als economische motor nog groeikansen krijgen? En is uitbreiding dé manier om de concurrentie met Rotterdam en Hamburg aan te gaan? Of moet er op een andere manier worden ingezet op de toekomst van onze haven?

Discussieer mee via onderstaand invulformulier. Een aantal reacties wordt zaterdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Door ph
Voor jou geselecteerd