"42% mantelzorgers voelt zich overbelast"

Charis Kamoen en Katrien Schryvers bij Elke en Els van de sociale dienst van WZC De Buurt. Foto: kma

Zoersel - Vrouw & Maatschappij vroeg woensdag op de Internationale Dag van het Gezin speciaal aandacht voor mantelzorgers in de context van een woonzorgcentrum. Ze trokken naar WZC De Buurt in Zoersel.

Vrouw & Maatschappij is een christendemocratische vrouwenbeweging die gelinkt is aan CD&V. Op de Internationale Dag van het Gezin focust de beweging meestal op de moeilijke combinatie tussen arbeid, zorg en gezin. Provinciaal voorzitter Charis Kamoen van V&M trok samen met Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) naar woonzorgcentrum De Buurt in Zoersel om er naar de problemen voor mantelzorgers te luisteren. Ze gingen hiervoor een gesprek aan met Elke Capenberghs en Els Willems van de sociale dienst van WZC De Buurt.


“In 2017 waren er 171.846 geregistreerde mantelzorgers in Vlaanderen”, vertelt Schryvers. “Maar er zijn er veel meer, niet iedereen is zich bewust mantelzorger te zijn. De meesten zijn tussen de 45 en 64 jaar. Ze worden de sandwichgeneratie genoemd, omdat ze zowel voor hun kinderen, kleinkinderen als hun ouders moeten zorgen. 42% van de mantelzorgers voelt zich overbelast.”
Katrien Schryvers  nam mee het voortouw voor een beleid ter ondersteuning en erkenning. “We maakten het ook mogelijk dat iemand samen met zijn zorgbehoevende partner kan verblijven in een woonzorgcentrum.”


Vrouw & Maatschappij kwamen met een labyrinthspel naar WZC De Buurt, want blijkbaar verdwalen veel mantelzorgers in de administratieve rompslomp en het aanbod als de stap naar een residentiële opvang in een woonzorgcentrum gezet moet worden. “Sommigen voelen zich schuldig, maar ze moeten weten dat ze zich ook hier kunnen blijven inzetten”, vertelde Elke Capenberghs. “Er zijn mantelzorgers die hier elke avond hun partner helpen eten, wassen of in bed helpen zoals vroeger in de thuissituatie. Hun hulp en aanwezigheid wordt hier ook sterk gewaardeerd.” Volgens Els Willems kennen niet alle mantelzorgers het volledig aanbod. Zo heeft WZW De Buurt ook een dagverzorging, “waarbij mensen bijvoorbeeld één dag kunnen komen om de mantelzorger thuis te ontlasten.” Charis Kamoen, zelf apothekeres, komt in haar zaak soms in contact met zeer jonge mantelzorgers, zoals twintigers die zichzelf compleet wegcijferen voor een zieke ouder. “Ook aan hun erkenning en ondersteuning werken we.”

Door Kristin Matthyssen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd