Bart De Wever verdedigt zich nu ook met video over hogere pensioenleeftijd

“Laat u niets wijsmaken over de pensioenen.” N-VA-voorzitter Bart De Wever verdedigt zijn standpunt over de hogere pensioenleeftijd nu ook in een filmpje op Facebook. Woensdagmiddag stuurde hij ook al een tweet de wereld in waarin hij uithaalde naar de andere partijen. “Wij zijn eerlijk geweest. De rest? Die keren hun kar.” Die andere partijen sabelden de N-VA neer na het pleidooi om de pensioenleeftijd nog verder te laten stijgen, op basis van de stijgende levensverwachting. De Wever pakt uit met citaten van Groen, CD&V, Open Vld en sp.a van enkele jaren geleden waarin ze ook een koppeling maken tussen pensioenleeftijd en levensverwachting.

Tijdens een debat in Terzake zei De Wever dinsdagavond dat de pensioenleeftijd op langere termijn nog verder zal moeten stijgen. Omdat ook onze levensverwachting maar blijft toenemen. Hij verwees naar het Deense model, waar die koppeling al bestaat. Het zou betekenen dat ook bij ons dan de pensioenleeftijd dan telkens met een maand zou stijgen.

De reacties op het voorstel waren zeer negatief. Alle partijen lieten meteen weten het niet te zien zitten om de leeftijd na de verhoging van 65 naar 67 nog eens op te trekken. Volgens N-VA is het ook niet de bedoeling om dat nu al te doen. Het gaat maar om een algemeen principe op langere termijn klinkt het.

DISCUSSIE. Moet de pensioenleeftijd nog omhoog? Waarom wel/niet?

De rest?

Maar N-VA zit dus wel in een hoek waar de partij niet graag zit. Woensdagmiddag sloeg Bart De Wever in een tweet terug. “De werkelijke pensioenleeftijd stijgt tegen 2030 naar circa 63 jaar. Daarna moeten we zien of er nog iets moet gebeuren om de pensioenen betaalbaar te houden. Een koppeling aan de levensverwachting is logisch volgens experts. Wij zijn eerlijk. De rest? Die keren hun kar.”

Bij de tweet zitten vier citaten van Groen, sp.A, Open Vld en CD&V waarbij de partijen het ook hebben over de pensioenleeftijd en de levensverwachting. De citaten dateren wel van voor de verkiezingen van 2014, toen de pensioenleeftijd nog op 65 jaar lag.

Conner Rousseau, sp.A-lijsttrekker in Oost-Vlaanderen reageerde al meteen op De Wever met een uittreksel uit het N-VA-kiesprogramma van 2014: “De pensioenleeftijd blijft op 65 jaar, een volledige loopbaan bedraagt 45 jaren.”

Om zijn tweet extra kracht bij te zetten, postte Bart De Wever ook op Facebook een video. “Laat u niets wijsmaken over de pensioenen. De wettelijke leeftijd voor het pensioen zal pas in 2030 stijgen naar 67 jaar. De werkelijke leeftijd van ons pensioen zal van 60 vandaag tegen 2030 stijgen naar 63 jaar. Alleen als het waar is dat een kind dat vandaag geboren wordt gemiddeld 100 jaar zal worden, zal men misschien in de loop van de eeuw die leeftijd moeten aanpassen.”

Door fem

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd