Bart De Wever wil de pensioenleeftijd nog hoger dan 67 jaar

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de pensioenleeftijd in de toekomst nog verder verhogen als de levensverwachting ook nog verder toeneemt. Dat heeft hij dinsdagavond in ‘Terzake’ gezegd.

Het was SP.A-voorzitter John Crombez die De Wever zijn eigen partijprogramma voor de voeten wierp. Daarin staat dat de wettelijke pensioenleeftijd, die de regering onlangs nog optrok van 65 naar 67 jaar, de levensverwachting volgt. Dat is volgens de N-VA-leider ook nodig indien we het pensioensysteem betaalbaar willen houden. “Jullie hebben de pensioenminister geleverd van 1980 tot 2011 en de effectieve pensioenleeftijd is toen gedaald naar 57 jaar voor mannen en 55 voor vrouwen. Nu is dat 60,5 jaar, maar we moeten tegen 2030 naar 63 à 64 jaar. Als de levensverwachting op langere termijn nog zal stijgen zoals in Denemarken het geval is, is het logisch dat we een notioneel systeem invoeren.” Volgens De Wever betekent dat dat de pensioenleeftijd niet met schokken, maar stap voor stap met één maand wordt verhoogd.

Voor de socialisten kan daar geen sprake van zijn. Crombez maakt nu al een breekpunt van het opnieuw verlagen van de pensioenleeftijd van 67 terug naar 65. Van de leeftijd nog eens verhogen, kan voor hem dus helemaal geen sprake zijn.

“Onhaalbaar”

Ook CD&V, Open Vld en Groen wijzen het idee van De Wever af. “We moeten met zijn allen wat langer werken, om de pensioenen betaalbaar te houden. De hervorming die we hebben afgesproken, voeren we uit. Maar van een verdere verhoging is geen sprake met @cdenv. Laat dat heel duidelijk zijn! “, twitterde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Ook Open Vld’er en voormalig Pensioenminister Vincent Van Quickenborne is duidelijk: “Sp.a en Groen wil volledig pensioen na 42 jaar werken. Onbetaalbaar. N-VA wil pensioenleeftijd naar 68 en meer. Onhaalbaar”, luidt het op Twitter. Open Vld houdt vast aan 45 jaar werken, met flexibele pensioenleeftijd van 63 tot 67 naargelang men begint te werken op 18 tot 22 of meer, verduidelijkt Van Quickenborne.

Ook Groen-kamerlid Kristof Calvo wil niet weten van een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. “De keuze op 26 mei wordt met de dag duidelijker. De voorbije dagen zagen we een boycot en een lastercampagne tegen alles wat zorgt voor meer eerlijkheid. En dan lanceert Bart De Wever dit. Met Groen in de regering gebeurt dit niet. Niet de pensioenleeftijd, maar het pensioen van mensen moet omhoog”, reageert hij in een mededeling.

“Deze regering is er niet in geslaagd een pensioenhervorming te realiseren, om een akkoord te vinden rond zware beroepen, of maatregelen uit te werken voor werkbaar werk. En dan wil N-VA nog maar eens de pensioenleeftijd optrekken. Dat is niet ernstig”, vervolgt hij.

Calvo erkent dat hervormingen nodig zijn, “maar laat ons die op een menselijke manier doorvoeren, met overleg, en met empathie voor zij die heel hun leven hebben gewerkt. Dit soort uitspraken jaagt mensen onnodig schrik aan en creëert alleen maar onzekerheid.”

Het debat tussen Crombez en De Wever kan u hier bekijken. Rond 7’50’’ ziet u de discussie over de pensioenleeftijd.

Door fem