Tel donderdag een uur lang het verkeer in uw straat

Foto: jph

Antwerpen -

Hoe gezond is het verkeer in onze straten? Dat probeert Straatvinken te weten te komen met een telmoment op donderdag 16 mei tussen 17 en 18u. Inwoners moeten dan via een speciale online tel-tool of een papieren telformulier - dat u donderdag terugvindt in uw papieren krant - bijhouden hoeveel auto’s, fietsers en voetgangers in hun straat passeren. Wetenschappers onderwerpen de resultaten vervolgens aan een analyse. Om wetenschappelijk relevant te zijn, zoekt de initiatiefnemer nog extra tellers in sommige gemeenten.

Straatvinken is een samenwerking tussen de Ringland Academie, Straten Vol Leuven, de Universiteit Antwerpen en HIVA–KU Leuven en wordt ondersteund door vijf partners: Argenta, Gazet van Antwerpen, Spaced, Datylon en Bagaar.

Het burgerwetenschapsproject spruit voort uit de engagementen in het Toekomstverbond, het akkoord dat de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de burgerbewegingen sloten voor de mobiliteit en de leefbaarheid in de Antwerpse regio. De ondertekenaars van het Toekomstverbond verbonden zich in maart 2017 tot ambitieuze doelstellingen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de drastische omslag naar een nieuwe mobiliteitsmix tegen 2030, een ‘modal split 50/50’. Dat betekent dat het aandeel autovervoer tegen dan afneemt van 70% nu tot maximaal 50% en het aandeel duurzame mobiliteit toeneemt van 30% tot minstens 50%. Gelijkaardige mobiliteitsdoelstellingen werden uitgewerkt in andere Vlaamse regio’s.

Tel donderdag een uur lang het verkeer in uw straat
Verkeersteller van Straatvinken aan het werk. Foto: Joris Herregods

Het telmoment van Straatvinken leverde vorig jaar verrassende resultaten op. Zo bleken er in een uur tijd 700 wagens te rijden over de Turnhoutsebaan. Zo’n data kunnen alleen worden verzameld als er genoeg vrijwilligers zijn om te tellen. Voor de tweede editie schreven nu al meer ‘straatvinken’ in dan vorig jaar. De teller staat momenteel op 2.184 tellocaties. Maar in sommige gemeenten zijn tot nog toe minder dan 15 straatvinken ingeschreven. Om statistisch en wetenschappelijk relevante uitspraken te kunnen doen is het van belang dat de verkeerstelling gebeurt op voldoende plaatsen. In de gemeenten die op onderstaande kaart aangeduid staan in oranje, zijn extra straatvinken daarom wenselijk.

Deelnemers kunnen deze editie tellen met een vernieuwde tel-tool. Om de stabiliteit bij het tellen te verbeteren, maken de initiatiefnemers niet langer gebruik van een app die je moet downloaden, maar kan je direct beginnen te tellen door te surfen naar deze webpagina. De app van vorig jaar is niet langer bruikbaar. Tel je liever op papier? Op donderdag 16 mei vindt u bij Gazet van Antwerpen een papieren telformulier.

Tel donderdag een uur lang het verkeer in uw straat
In de oranje gemeenten worden nog mensen gezocht om het verkeer in hun straat te tellen. Foto: rr

Inschrijven kan op straatvinken.be.

Door av