KV Mechelen vangt bot, voorwaardelijke match achter gesloten deuren niet geschrapt

Bron © BELGA

Foto: GMAX AGENCY

Er blijft KV Mechelen een wedstrijd achter gesloten deuren als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) besliste die voorwaardelijke straf te behouden, nadat er Achter de Kazerne met pyrotechnisch materiaal was gegooid in de finale tegen Beerschot Wilrijk. Malinwa moet ook 5.000 euro boete betalen. De geldstraf is wel effectief.

Er hangt Malinwa een thuiswedstrijd zonder publiek boven het hoofd, nadat Mechelse supporters in de promotiefinale van 16 maart tegen Beerschot Wilrijk (2-1) pyrotechnisch materiaal hadden afgestoken. Uit het verslag van de match delegate bleek onder meer dat beide clans met rookbommen naar elkaar zouden hebben gegooid in het AFAS-stadion. Na de rust legde scheidsrechter Lawrence Visser de partij een klein kwartier stil.

KV Mechelen verzette zich niet tegen de boete, maar tekende wel beroep aan tegen de voorwaardelijke match achter gesloten deuren. Volgens Malinwa was die straf niet evenredig met de inspanningen die de Mechelse club doet om dergelijke problemen te voorkomen. Bovendien moest de topper slechts tijdelijk stilgelegd worden en kon er nadien probleemloos voortgespeeld worden.

De Geschillencommissie Hoger Beroep besliste donderdag echter dezelfde sanctie als in eerste aanleg te weerhouden. Bij het eerstvolgend gelijkaardig vergrijp wordt de sanctie tot uitvoering gebracht, wat betekent dat KV Mechelen een thuismatch geen publiek zou mogen ontvangen. Die voorwaardelijke straf vervalt op 24 april 2020.

Eerder werd ook Beerschot Wilrijk voor zijn aandeel van de incidenten in het AFAS-stadion bestraft met een match achter gesloten deuren en een boete van 5.000 euro.

Voor jou geselecteerd