De Mona Lisa is meest teleurstellende toeristische attractie ter wereld

Foto: Shutterstock

Van over de hele wereld zakken mensen af naar het Het Louvre in Parijs om de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci te bewonderen. Maar eens ze voor het schilderij staan, kan dat hen niet bekoren. Het werk is de meest teleurstellende toeristische attractie ter wereld, zo blijkt uit een rondvraag van vliegmaatschappij easyJet bij 2.000 Britten.

De Mona Lisa, die aan de kleine kant is, stelt mensen teleur. Het schilderij uit de 16de eeuw behaalde maar liefst 86 procent van de stemmen en staat daarmee helemaal bovenaan de ranglijst. Op de tweede plaats staat Checkpoint Charlie in Berlijn met 84 procent, de trekpleister die de stad destijds in twee splitste. De top drie wordt vervolledigd door een trekpleister in eigen land: Manneken Pis in hartje Brussel. Het bronzen standbeeld valt niet in de smaak bij 80 procent van de geënquêteerden.

De Mona Lisa is meest teleurstellende toeristische attractie ter wereld
Manneken Pis

Verder zijn reizigers nauwelijks onder de indruk van de Moulin Rouge in Parijs en de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen. De Eiffeltoren duikt op in de lijst op nummer zes. De Spaanse trappen in Rome, de Trevifontein, het Louvre zelf en de schuine toren van Pisa sluiten de top tien met ‘must sees’ die volgens de deelnemers eigenlijk worden overschat.

Bij de rondvraag werd ook gepolst naar de toeristische attracties die volgens de reizigers wél een plek op de bucket list verdienen. Op de eerste plaats staat het natuurfenomeen het noorderlicht, dat je bij voorkeur treft op IJsland. Het Italiaanse Comomeer en Cinque Terre, het Griekse Santorini, de Zwitserse Alpen staan er ook tussen. Dichter bij huis zijn de Nederlandse tulpenvelden een aanrader.

Door vwh