Duizenden fans nemen afscheid van Paul Severs: “Hij was een stuk van mijn leven”

Bron © Belga N

Foto: jdr

Enkele duizenden fans nemen dinsdag afscheid van Paul Severs, die in de Sint-Martinusbasiliek van Halle ten grave wordt gedragen. De zanger overleed op 9 april nadat hij een maand eerder was opgenomen in het ziekenhuis na een door hartfalen veroorzaakte val met de fiets.

(Lees verder onder de video)

De basiliek van Halle, waar plaats is voor zo’n 500 tot 600 mensen, is veel te klein om alle belangstellenden een plaatsje te geven voor de uitvaart van de op 9 april overleden Vlaamse zanger. Daarom zijn in de kerk alleen familie, vrienden en collega-artiesten toegelaten. Het publiek kan de dienst volgen op een groot scherm dat naast de kathedraal staat opgesteld.

Opmerkelijke kist

Al dinsdagochtend vroeg verzamelden zich daar fans die vanaf 7.30 uur een laatste groet konden brengen aan de kist. Een heel opmerkelijke kist. Paul Severs verlaat deze wereld zoals de man die hij altijd is geweest: bescheiden. De zanger wordt ten grave gedragen in een simpele planken kist zonder tierlantijntjes. Alleen op het deksel een foto van bomen uit het Hallerbos, de plek waar Severs graag ging wandelen.

Duizenden fans nemen afscheid van Paul Severs: “Hij was een stuk van mijn leven”
Anne (62) en Johan (60) uit Liedekerke. Foto: jdr

Vooral vijftigplussers waren er vroeg bij om afscheid te nemen, mensen die zijn opgegroeid met zijn muziek. Onder hen Anne De Bisschop (62) en haar man Johan (60) uit Liedekerke, die al om 8 uur arriveerden. “We zijn met de trein gekomen want we verwachtten veel volk. En inderdaad, de fans zijn Paul niet vergeten. Wij zijn fan van de eerste dagen en wilden er vandaag bij zijn voor een laatste groet.”

Ook Fabienne Dierickx (58) en Jos Chrispeels (61) uit Gooik vatten vroeg post bij het grote scherm waarop de plechtigheid rechtstreeks wordt uitgezonden. ” Wat een toffe kerel”, zegt Jos. “Ik ging wel eens een pintje drinken hier op de markt in Halle en wanneer Paul daar ook was, maakte hij steevast een babbeltje. Aangezien we uit de streek komen, volgen we Paul al jaren. Zijn platen, zijn optredens, we waren telkens present. Zijn dood kwam dan ook als een schok, een mens bewaart toch altijd de hoop dat hij alsnog uit de coma zal ontwaken, nietwaar?”

(Lees verder onder de foto)

Duizenden fans nemen afscheid van Paul Severs: “Hij was een stuk van mijn leven”
Fabienne (58) en Jos (61) uit Gooik. Foto: jdr

“Vergeten in Wallonië”

Paul Severs zong ook in het Frans en had ook in Wallonië een carrière. Dat onderstreept Josephine Ophals, een 87-jarige, Franstalige dame uit Wemmel. “Paul is een stuk van mijn leven. Ik heb een tijdlang met hem samengewerkt en ben hem altijd blijven volgen. Een groot artiest die heel goed zong in het Frans. Alleen lijken ze dat te zijn vergeten in Wallonië. Zijn dood is daar nauwelijks in het nieuws geweest. Dat maakt me boos.”

Duizenden fans nemen afscheid van Paul Severs: “Hij was een stuk van mijn leven”
Josephina (87) uit Wemmel. Foto: jdr

Josephina heeft een tuil bloemen meegebracht met een persoonlijke boodschap, net zoals vele tientallen andere fans. Alle bloemen worden verzameld in een ereperk naast het grote scherm. Na afloop van de dienst zullen daar ook de bidprentjes worden uitgedeeld.

Aanwezige BV’s

Ook tal van bekende Vlamingen zijn aanwezig om afscheid te nemen van hun vriend en collega. Voor de start van de uitvaartplechtigheid om 11.30 uur arriveerden onder meer ministers Ben Weyts, Pieter De Crem en Bart Tommelein, en collega’s Willy Sommers, Luc Steeno, Yves Segers , de Romeo’s en Luc Appermont en Bart Kaëll.

Om alles in goede banen te leiden, is de politie ter plaatse. Voor de ingang van de basiliek staan nadarhekken.

Paul Severs overleed op 9 april. Een maand eerder was hij opgenomen in het ziekenhuis na een door hartfalen veroorzaakte val met de fiets.

De zanger is onder meer bekend van de hits ‘Geen wonder dat ik ween’, ‘Ik ben verliefd op jou’ en ‘Zeg eens meisje’. Op het doodsprentje prijkt de tekst: “Van de enorme puzzel die jouw oeuvre en persoon is, heb je overal stukjes achtergelaten”.

Duizenden fans nemen afscheid van Paul Severs: “Hij was een stuk van mijn leven”
Foto: jdr
Duizenden fans nemen afscheid van Paul Severs: “Hij was een stuk van mijn leven”
Foto: jdr

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd