Nieuw restaurant van Gordon Ramsay nog voor opening overladen met kritiek

Foto: ISOPIX

Het nieuwe Londense restaurant van Gordon Ramsay is nog niet open, maar ligt wel al onder vuur. In de keuken van het “authentiek Aziatische eethuis” zou immers geen enkele Aziaat staan.

De Britse kok Gordon Ramsay opent binnenkort een nieuw restaurant in de Londense wijk Mayfair, Lucky Cat, dat wordt aangekondigd als een “authentiek Aziatisch restaurant”. Het concept vervangt Ramsays restaurant Maze, dat niet langer rendabel is.

De pers kreeg vorige week al een voorsmaakje van Ramsays nieuwste project, maar dat is foodjournaliste Angela Hui niet goed bevallen. Doorheen de avond postte ze al negatieve opmerkingen via Instagram Stories, en in haar stukje op de website van Eater omschrijft ze het als een kitchen nightmare, een verwijzing naar het televisieprogramma van Ramsay.

Hui zegt dat zij de enige Oost-Aziatische persoon was onder de dertig tot veertig journalisten en chefs, opmerkelijk voor een Aziatisch evenement, en dat het decor haar meer deed denken aan een louche nachtclub dan een Aziatisch eethuis (de preview van het restaurant vond echter plaats in een andere ruimte dan waar het restaurant uiteindelijk zal worden ondergebracht).

Excuus-Aziaat

Volgens Hui zei Ramsay in een speech op het evenement dat Ben Orpwood, die de keuken van het nieuwe restaurant zal leiden, “beter gekwalificeerd en ervaren is dan ikzelf, omdat hij maanden aan een stuk heen en weer naar Zuidoost-Azië heeft gereisd”.

Hui kreeg op sociale media ook bijval van George Chen, de Chinees-Amerikaans chef die meer dan tien restaurants heeft in de Verenigde Staten. “Gaat de bekende chef dan ook in het Aziatisch vloeken op zijn blanke personeel? Elke chef heeft het recht om een andere keuken te interpreteren, maar de integriteit en de cultuur moet wel in diepte worden onderzocht, en niet enkel whitewashen voor marketingdoeleinden.”

Ramsay liet de kritiek niet zomaar passeren en beschuldigde Hui van onprofessioneel gedrag. “Het is oké als je mijn eten niet lekker vindt, maar vooroordelen en beledigingen zijn niet welkom. De opmerkingen van Hui over de echtgenote van mijn chef-kok, die als excuus-Aziaat aanwezig zou zijn geweest, waren persoonlijk en erg onrespectvol”, schreef hij in een Instagram-post.

 

Door edm