© Instagram mickmicknyc

Waarom Hudson Yards de nieuwe hotspot van New York wordt

In New York City is stilaan een nieuw stadsdeel aan het verrijzen: Hudson Yards. Het gaat om een van de grootste projecten ooit in Manhattan en het moet een van de toeristische hotspots voor de komende jaren worden. Een van de belangrijkste nieuwe attracties opende er afgelopen weekend de deuren: The Vessel.

Wie de komende jaren een bezoekje brengt aan New York City zal haast niet om Hudson Yards heen kunnen. Het gaat om een van de grootste projecten die ooit in Manhattan werd gerealiseerd en beslaat momenteel 1,2 miljoen vierkante meter. Het gebied zal vijf torens tellen, waarvan de hoogste zo’n 386 meter groot is en een uitkijkplatform krijgt, waarin onder meer appartementen en kantoren komen, maar ook heel wat winkels, restaurants en het museum The Shed dat op 5 april de deuren openzwaait. Aan dat alles hangt een prijskaartje van maar liefst 22 miljard euro.

Het wordt in elk geval een trekpleister voor shoppers en foodies. Heel wat grote namen hebben alvast nieuwe filialen geopend in Hudson Yards. Het bekende streetwearlabel Kith brengt er een ijsjessalon in onder en het opende er ook het kunstencentrum Snark Park. De bekende restaurateur David Chang brengt er op zijn beurt Kawi en Peach Mart naartoe. Daarnaast heeft elk groot modemerk met die naam waardig er een winkel. Kortom, als je er als label of chef-kok bij wil horen, moet je in Hudson Yards zijn.

Döner kebab

De grootste blikvanger is echter The Vessel, een koperen toren met een soort van honingraatstructuur, maar die door New Yorkers nu al smalend met een gigantische döner kebab wordt vergeleken. Het gaat in werkelijkheid om 154 trappen met in totaal 2.500 treden die met elkaar verbonden zijn en die als een soort van ontmoetingsplek en uitkijkplatform zullen fungeren. Wie binnenin een kijkje gaat nemen, heeft het gevoel dat hij in een tekening van Escher terecht is gekomen.

Niet het einde

Maar de eerste officiële opening betekent niet het einde van de bouwwerken. In een latere fase komt er nog eens 600.000 vierkante meter bij. Uiteindelijk zal het hele project afgebakend worden door de High Line, het park dat werd aangelegd op een oude spoorwegbedding en nu al een toeristische topper is. Een ding is in elk geval zeker, New York zal er voortaan anders uitzien en wordt nog interessanter om naartoe te trekken.