VRT excuseert zich bij Jean-Marie Dedecker voor ‘beledigende’ advertentie

Tomas De Soete had enkele jaren geleden een aanvaring met Jean-Marie Dedecker. Foto: radio 2

De VRT heeft zich bij politicus Jean-Marie Dedecker (66) verontschuldigd voor een krantenadvertentie van Radio 2. In die advertentie zoekt de radiozender een tijdelijke vervanger voor Siska Schoeters van De Madammen.

VRT excuseert zich bij Jean-Marie Dedecker voor ‘beledigende’ advertentie
In de omstreden advertentie wordt politicus Jean-Marie Dedecker geviseerd. Foto: rr

Bij het gezochte profiel in de advertentie staat “op het werk of aan de toog van Café Corsari; jij kan het altijd met iedereen vinden. Behalve met Jean-Marie Dedecker dan”. Uit de advertentie valt niet af te leiden waarom uitgerekend de kersverse burgemeester van Middelkerke wordt vernoemd. Dat wordt duidelijk als je weet dat Siska Schoeters tijdelijk zal vervangen worden door haar eigen man, Tomas De Soete: de advertentie is op zijn maat geschreven. De Soete had in 2007 een aanvaring met Jean-Marie Dedecker. De radiopresentator confronteerde Dedecker tijdens een rechtstreekse uitzending op Studio Brussel met het feit dat een luisteraar hem op de snelweg dertig kilometer te snel had zien rijden tijdens het smogalarm. Dedecker vond het niet kunnen dat de radiozender via het parlement te weten was gekomen wie de eigenaar van de nummerplaat “P71” was.

Omdat die context in de advertentie van Radio 2 ontbreekt, lijkt het alsof de advertentie Dedecker viseert. De VRT heeft zich dan ook verontschuldigd, zegt Jean-Marie Dedecker in een reactie aan onze krant: “Ze zeggen dat de advertentie aan hun aandacht ontsnapt is, wat ik moeilijk kan geloven. Je bent een staatszender of niet, denk ik dan. Ik wil er geen drama van maken, maar het is wel ongelukkig. En dan te zeggen dat ik onlangs nog een hele week bij Anja Daems te beluisteren was in De Madammen. Ik weet nog wel dat ik pisnijdig was na dat gesprek op Studio Brussel. Ik vond dat echt getuigen van DDR-toestanden, op die manier politici aanpakken. En ik blijf dat smogalarm hypocriet vinden. Ik ga geen onnozele reglementen volgen.”

Volgens nethoofd Jan Knudde van Radio 2 is de advertentie intern onvoldoende gecontroleerd en waren er geen slechte bedoelingen of politieke statements gemoeid: “De advertentie was ludiek bedoeld. Dat heb ik Jean-Marie Dedecker ook persoonlijk verteld. Radio 2 werkt met de gemeente Middelkerke samen voor een aantal projecten en we willen die goede samenwerking behouden.”

Door tdl

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd