Probleempje met checktool LEZ: “Zijn Hollanders niet langer welkom in Antwerpen?”

Archiefbeeld. Foto: Kris Hossey

Antwerpen -

“Zijn wij Hollanders niet langer meer welkom in jullie mooie stad?”, vraagt Luke Beens zich op Twitter af. Alle Nederlandse nummerplaten worden afgekeurd, zelfs gloednieuwe en elektrische wagens.

Nederlanders die Antwerpen willen bezoeken, hoeven zich echter geen zorgen te maken: ze zijn nog steeds welkom. De stad Antwerpen stelt dat er zich een technisch probleem voordoet met de tool.

“Normaal gezien geeft de website onmiddellijk aan of het voertuig in de Antwerpse LEZ mag rijden of niet”, klinkt het in een persbericht. “De checktool maakt daarvoor gebruik van de open data van de Nederlandse voertuigendatabank (RDW). Door een aanpassing aan die databank, werkt de gegevensuitwisseling niet.”

Voorlopig krijgen Nederlandse bezoekers een foutmelding en de boodschap dat de stad aan een oplossing werkt. De stad sleutelt momenteel aan een oplossing om de checktool weer normaal te laten functioneren. “Vanaf donderdag 14 maart zouden Nederlandse bezoekers geen hinder meer mogen ondervinden wanneer zij hun kenteken controleren. Zij zullen opnieuw onmiddellijk te zien krijgen of ze de stad in mogen rijden of niet.”

Geen boetes

Op dit moment kunnen Nederlandse voertuigeigenaars nog steeds manueel nagaan of hun voertuig toegang heeft tot de LEZ. Ze kunnen op de website een aantal extra gegevens over hun voertuig invullen, waarna ze het antwoord te zien krijgen. “Nederlandse voertuigen die vandaag of morgen in de LEZ rijden en aan de toegangsvoorwaarden voldoen, hoeven dan ook geen boete te vrezen”, stelt de stad gerust.

Door dvd