© AP

Zes jaar cel voor Australische kardinaal George Pell wegens pedofilie

De Australische kardinaal George Pell (77) is in Melbourne veroordeeld tot zes jaar cel wegens pedofilie.

Eerder raakte al bekend dat Pell, de gewezen nummer drie van het Vaticaan, schuldig werd bevonden aan seksuele agressie en vier andere zedenmisdrijven tegen twee koorjongens, jonger dan 14 jaar. Nu is zijn strafmaat bepaald.

De feiten werden gepleegd in de sacristie van de Saint Patrick’s Cathedral in Melbourne in de jaren negentig.

De rechter in Melbourne verklaarde voor zijn uitspraak rekening gehouden te hebben met het afschuwelijke karakter van de misdaden, maar ook met de gevorderde leeftijd van de 77-jarige prelaat en zijn ‘voor de rest onberispelijke levenswandel’. Pell riskeerde een maximumstraf van vijftig jaar cel. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en liet al weten in beroep te zullen gaan tegen zijn veroordeling.

Pell is de hoogste verantwoordelijke van de Rooms-Katholieke Kerk die veroordeeld is in een pedofiliezaak. De kardinaal was de nummer drie van het Vaticaan, als kardinaal-prefect van het Secretariaat voor de Economie van de Romeinse Curie. Hij werd intussen uit die functie ontzet, en werd eerder ook al afgezet als een van de naaste adviseurs van de paus.

Media mochten er niet over schrijven

De opzienbarende zaak deed wereldwijd heel wat stof opwaaien, maar in Australië mocht lange tijd niet over de procedure worden bericht.

Tijdens een eerste proces in september tegen de Australische kardinaal kon de jury niet tot een beslissing komen. Op een nieuw proces op 11 december werd hij wel schuldig verklaard, maar de rechtbank van Melbourne beval toen een publicatieverbod, waarbij alle media verboden werd om over de zaak te publiceren.

Doel was om de jury van een tweede proces, waarin kardinaal Pell aanvankelijk ook moest berecht worden voor andere vermoedelijke feiten, niet te beïnvloeden. Het parket besliste uiteindelijk om af te zien van die tweede reeks van vervolgingen. Als gevolg daarvan verviel de verplichte black-out van Australische media over de eerste zaak en konden ze eind februari berichten over het vonnis.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners