© REUTERS

Australische kardinaal, de nummer drie van het Vaticaan, schuldig aan pedofilie

De Australische kardinaal George Pell, de nummer drie van het Vaticaan, is schuldig bevonden aan kindermisbruik. Dat maakte een rechtbank in Melbourne dinsdag bekend. Pell is daarmee de hoogste verantwoordelijke van de Rooms-Katholieke Kerk die veroordeeld is in een pedofiliezaak.

adb

De 77-jarige kardinaal is schuldig bevonden aan seksuele agressie en vier andere zedenmisdrijven tegen twee koorjongens, die op het moment van de feiten niet ouder waren dan 13 jaar. De feiten werden gepleegd in de sacristie van de Saint Patrick’s Cathedral in Melbourne in de jaren negentig. Pell ontkende.

Tijdens het eerste proces in september raakte de jury het niet eens over een beslissing. Op een nieuw proces op 11 december werd hij wel schuldig verklaard, maar de rechtbank van Melbourne beval toen een publicatieverbod, waarbij alle media verboden werd om over de zaak te publiceren.

Doel was om de jury niet te beïnvloeden tijdens een volgende proces waarin kardinaal Pell aanvankelijk ook moest berecht worden voor andere vermoedelijke feiten. Maar het parket besliste om af te zien van die tweede reeks van vervolgingen. Als gevolg daarvan verviel de verplichte black-out van Australische media over de eerste zaak en kunnen ze nu toch berichten over het vonnis.

Vertrouweling van de paus

De strafmaat voor Pell ligt nog niet vast. Een nieuwe rechtbankzitting vindt woensdag plaats. De advocaten gaven al aan in beroep te willen gaan.

George Pell, die tijdelijk zijn functies neerlegde in het Vaticaan om zich te verdedigen, blijft op papier aan het hoofd staan van het Secretariaat voor de Economie van de Romeinse Curie. In die hoedanigheid is hij de nummer drie van het Vaticaan. Twee dagen na het vonnis werd hij wel afgezet als een van de naaste adviseurs van de paus.

Pell is sinds het vonnis in december vrij onder voorwaarden, in afwachting van de strafuitspraak.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners