Jack russel ontsnapt ternauwernood aan de dood na eten van gif bij speelbos

  • Greet met kleindochter en boxer Phil aan het speelbos. Enkele meters verderop is de plaats waar Lilly, die in de namiddag nog bij de dierenarts was, begon te braken.
Zandhoven -

Het heeft er alle schijn van dat in Zandhoven een hondenhater aan het werk is. Vrijdagmorgen at de jack russel Lilly van Greet Tonnaer gif nabij het gemeentelijke speelbos. Dankzij het snelle optreden van de dierenarts kon de pup gered worden.

Naar dagelijkse gewoonte deed Greet Tonnaer vrijdagmorgen haar wandeling met haar twee honden, boxer Phil en jack russell Lilly. Lilly is nog maar negen maanden oud.

“Ik woon in de Veldstraat en wandel meestal langs de sporthal, de Schildebaan en het voetbalveld richting gemeentelijk speelbos. Lilly was vrolijk en speels zoals altijd. Ter hoogte van het Chirolokaal begon ze ineens raar te doen. In het begin van het speelbos braakte ze. Het ging ontzettend snel. In enkele seconden tijd was ze een lappenpop. Ik ben met Lilly in mijn armen naar huis gelopen, terwijl ik Phil aan de leiband hield.”

Greet belde haar dierenarts, die onderweg was naar een andere opdracht maar meteen terugdraaide. Dat is Lilly’s geluk geweest. “Ze had hartslag 260. Ik moest haar meteen nog eens opnieuw laten braken. Haar tandvlees was zo goed als doorzichtbaar geworden. Het was akelig hoe snel het ging.”

Baxter

De dierenarts legde Lilly aan een baxter in een zuurstoftent. “Haar toestand was eerst kritiek, maar is gelukkig gekeerd in de loop van de namiddag. ’s Avonds mocht ik Lilly weer ophalen. Op advies van mijn dierenarts ben ik het braaksel in het bos met een lepel gaan opscheppen. Er bleken knaloranje bolletjes in te zitten. Ik heb Lilly niets zien opeten. Omdat er al waarschuwingen waren geweest de voorbije dagen, hield ik haar extra nauwlettend in de gaten. Vermoedelijk moet het gif in iets heel kleins gestoken hebben.”

De dierenarts vermoedt dat het een gif is dat op de harspier werkt en zeer agressief is. Greet deed aangifte bij de politiezone Zara. “Het is een zieke geest die zoiets doet, temeer omdat hij of zij dit gif legt in de buurt van een jeugdlokaal en speelbos. Totaal gestoord.”

Pistolet

Eerder deze week ontdekten bermvrijwilligers van de gemeente Zandhoven een pistolet met gif op de Oelegembaan. Dat is vrij dicht bij het speelbos. Op 25 januari stierf er al een herdershond na het eten van vergif in de Heistraat. En een inwoner in het centrum met herdershond vond onlangs zelfs verdachte gehaktballen die over zijn tuinmuur waren geworpen.

“Toch kregen wij maar één officiële aangifte”, zegt commissaris Vercammen van de politiezone Zara. “Van het sterfgeval in de Heistraat werd geen aangifte gedaan. Dat circuleerde enkel op sociale media. Om ons onderzoek te kunnen voeren, roepen wij mensen op om aangifte te doen.”

Ook burgemeester Luc Van Hove (CD&V) vraagt om extra waakzaam te zijn en verdachte zaken te signaleren aan de politie. “Gif leggen is crimineel.”

Politiezone Zara: 03.484.30.05

Door kristin matthyssen

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd