Straatnaamborden Jodenstraat verwijderd voor gevelrenovatie: “Geen aanwijzing van antisemitisme”

Foto: rr

Antwerpen -

Het verdwijnen van de straatnaamborden in de Jodenstraat is waarschijnlijk het gevolg van een gevelrenovatie. De nieuwe straatnaamborden werden vrijdagochtend weer aan de gevels bevestigd.

Michael Freilich, voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel en kandidaat voor de kamerlijst van N-VA, legde een link tussen het verdwijnen van deze straatnaamborden en antisemitisme.

“We krijgen opnieuw het signaal dat we hier toch niet zo heel welkom zijn”, zei Freilich vrijdag in uw krant. “Het is een van de zovele pesterijen die wij als gemeenschap moeten verdragen.”

Ondertussen blijkt dat er geen aanwijzingen zijn van kwaad opzet achter het verdwijnen van de straatnaamborden in de Jodenstraat. Meer dan waarschijnlijk gaat het volgens Antwerps schepen van Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld) om het verwijderen van de bordjes ten gevolge van een gevelrenovatie die daar onlangs heeft plaatsgevonden.

“Mijn diensten hebben van de politie half december een melding gekregen dat er geen straatnaambordjes meer hingen in de Jodenstraat”, zegt Marinower. “Aan de kant van de Wapper zouden deze bordjes al geruime tijd niet meer aanwezig zijn. Nieuwe plaatjes werden besteld en deze voormiddag werden de straatnaambordjes aangebracht. Om hier over kwaad opzet te spreken zonder enige aanwijzing, lijkt me wat te voortvarend.”

Antwerps districtsschepen van Straatbeeld Samuel Markowitz (Open Vld) was de verdwenen bordjes in het najaar van 2018 al opgevallen. “Ik ben blij dat hier geen misverstand over kan groeien en dat de straatnaambordjes netjes weer terug zijn gehangen”, zegt Markowitz.

Door svw

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd