Westerlo geeft in 92ste minuut verdiende zege nog uit handen

Wat een ontnuchtering in ’t Kuipje. Westerlo leek tegen Lommel drie belangrijke punten thuis te houden, maar diep in de toegevoegde tijd zorgde Rocha voor een ijskoude douche. Play-off 2 is nog lang niet binnen.

Vijf maanden geleden streden Westerlo en Lommel in ’t Kuipje nog voor de eerste plaats, gisteren waren de belangen voor beide clubs niet minder groot. De vierde plaats mag minder sexy ogen, het verschil tussen Play-Off 2 en de Play-Downs is immens groot. Vraag het maar aan Herman Wijnants. “Ik ben die degradatiestress echt beu”, blikte de Westerlo-voorzitter eerder deze week vooruit.

De thuisploeg moest het echter zonder Abrahams stellen - de Zuid-Afrikaan slikte vorige week in Leuven zijn vijfde gele kaart van het seizoen - en dat liet zich voelen tussen de lijnen. Een georganiseerd Lommel wachtte de Kemphanen op, maar zonder de creativiteit van Abrahams was het moeilijk openingen vinden. Bijna zestig procent balbezit leverde voor de rust veel te weinig kansen op. Die laatste pass was net niet goed genoeg. 

Drang naar voren

Net voor het halfuur zette Antunes de bezoekende doelman een eerste keer aan het werk. Vijf minuten werd Westerlo dan toch beloond voor de drang naar voren. Naessens was niet scherp genoeg op een voorzet van Gboho, maar de hoekschop leverde wel de openingstreffer op. Biset met de perfecte timing en een stevige buffelstoot: 1-0. 

’t Kuipje ging uit zijn dak, de buit leek binnen. Want laat ons eerlijk zijn: wat had Lommel in het eerste halfuur gepresteerd? De momenten dat ze op de speelhelft van Westerlo opdoken waren bijzonder schaars. Meer dan een ongevaarlijke kopbal van Rocha hebben we niet genoteerd. Bovendien ontsnapten de Limburgers al snel aan de dubbele achterstand. Naessens werd alleen voor doel gezet, omspeelde Coucke … en zag dan zijn schot nog net voor de lijn gekeerd. Daar zat veel meer in. 

Onvoorspelbaar

Geen sport is zo onvoorspelbaar als voetbal. Op een moment dat de tapkranen in de kantines al werden opengedraaid, viel plots de 1-1 Pardoes, uit de lucht. Letterlijk en figuurlijk. Rocha verlengde een vrije trap van Henkens met het hoofd, Claes torpedeerde Van Langendonck met een heerlijk vluchtschot. Eentje om nog eens bekijken op You­Tube, al zal dat bij Westerlo met het schaamrood op de wangen zijn. 

Met een verplaatsing naar Roeselare had Westerlo echt wel nood aan een driepunter. In hun zoektocht naar de 2-1 botsten Dewaele en Van Eenoo na rust op een sterke Coucke. Naessens knikte zijn kopbal naast. De 75e minuut bracht een zucht van opluchting door het stadion. Een doelpuntje, dan toch. Zowaar eentje van Naessens, die al sinds 16 september niet meer had gescoord. Dat hij met een gelukje - een botsend schot via de grond over Coucke - voor de 2-1 zorgde, kon de Oost-Vlaming en zijn ploegmaats Kempense worst wezen. De slotfase had echter opnieuw een dramatische wending in petto. Diep in de blessuretijd zorgde Rocha in de kluts voor de 2-2.

Bij winst kan Roeselare zaterdag over de Kemphanen naar de vierde plaats springen, maar zelfs bij een nederlaag van de West-Vlamingen op het Kiel zullen Bob Peeters en co volgende week met een bang hartje naar Schiervelde afzakken. 

Door Kersten Steurbaut
Voor jou geselecteerd