Koen Van den Heuvel vervangt Joke Schauvliege, Puurs-Sint-Amands moet op zoek naar waarnemend burgemeester

/ Puurs -

Koen Van den Heuvel uit Puurs volgt Joke Schauvliege op als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Dat heeft de CD&V woensdagvoormiddag beslist. Schauvliege nam dinsdag ontslag na enkele ongelukkige uitspraken over de klimaatmarsen van de voorbije weken.

Koen Van den Heuvel is 54 en al sinds 1997 burgemeester in Puurs. Sinds 1 januari is hij burgemeester van de fusiegemeente Puurs-Sint-Amands. Hij stapte in de lokale politiek in 1989 en werd in 1992 schepen. Van den Heuvel is al jaren Vlaams volksvertegenwoordiger en ook fractieleider van de CD&V.

De gemeente Puurs-Sint-Amands leverde de voorbije jaren al twee ministers. Naast Kris Peeters was ook Annemie Turtelboom woonachtig in de Klein-Brabantse gemeente.

In Puurs-Sint-Amands moet men nu op zoek naar een waarnemend burgemeester. Mogelijk wordt dat Peter Van Hoeymissen, die tot voor kort burgemeester van Sint-Amands was, of schepen Hilde Van der Poorten. Een derde kandidaat is eerste schepen Yvo Van Damme uit Ruisbroek.

Peter Van Rompuy zal Van den Heuvel opvolgen als CD&V-fractieleider in het Vlaams parlement.

De keuze voor Van den Heuvel - in 2014 goed voor 16.775 stemmen - is geen grote verrassing. Als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in de kieskring Antwerpen moet hij op 26 mei de strijd aangaan met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Koen Van den Heuvel vervangt Joke Schauvliege, Puurs-Sint-Amands moet op zoek naar waarnemend burgemeester
Foto: Photo News

“Een eer om minister te worden”

CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits stelden Van den Heuvel woensdag voor aan de pers. Hij werd “unaniem” voorgedragen door de fractie om Schauvliege op te volgen, zei Beke.

“Het is een eer om minister te worden, spijtig genoeg is dat nu in minder gemakkelijke omstandigheden want het afscheid van Joke Schauvliege was zwaar”, zei hij. “Ik wil haar ook oprecht danken voor het vele werk van de voorbije jaren.”

Van den Heuvel beloofde er meteen in te vliegen. “Een nieuwe minister begint meestal met de boodschap ‘geef mij wat tijd’, maar dat is mij nu niet gegund. Ik ga er vanaf dag één keihard tegenaan.”

Koen Van den Heuvel vervangt Joke Schauvliege, Puurs-Sint-Amands moet op zoek naar waarnemend burgemeester
Foto: BELGA

Samenwerken is daarbij het sleutelwoord voor de kersverse minister. “Er is geen landbouwer die niet inzit met het milieu en geen natuurliefhebber die jobs niet belangrijk vindt. Ik ben ervan overtuigd dat we de klimaatuitdaging samen moeten en kunnen aanpakken.” Van den Heuvel wil nu vooral verder werken aan de uitvoering van het Vlaamse klimaatplan. “Ik zal mij volledig smijten en mijn collega’s van Wonen, Energie en Mobiliteit achter de veren zitten. Dit is een algemeen beleid en moet samen gevoerd worden.”

Hij wil ook stappen zetten in de belangrijke dossiers die nog op tafel liggen, denk maar aan de zonevreemde bossen en de betonstop. “Ook hier reken ik op de collega’s van de andere partijen. Er is maar één antwoord, samen moeten we de uitdaging aangaan. Het was niet mijn ultieme droom om drie maanden voor de verkiezingen nog minister te worden, maar ik heb wel veel goesting om erin te vliegen.”

Koen Van den Heuvel vervangt Joke Schauvliege, Puurs-Sint-Amands moet op zoek naar waarnemend burgemeester
Foto: BELGA

BEKIJK OOK:

Koen Van den Heuvel legt de eed af als Vlaams minister:

Emotionele Schauvliege neemt ontslag als minister:

Emotionele Schauvliege neemt ontslag als minister Video: Belga

Door tdk, doro, tvd, bap, blg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd