Minister Schauvliege stuurt haar kat naar commissie Leefmilieu, speculatie over mogelijke opvolging in volle gang

Foto: BELGA

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege komt vanmiddag niet naar de commissie Leefmilieu die samenkomt in het Vlaams parlement. De commissieleden die al aanwezig waren in de zaal hebben die verlaten. Of dit een aankondiging is van het ontslag van Schauvliege als minister is nog niet duidelijk.

De commissie werd in eerste instantie alvast uitgesteld van 14 tot 15.30 uur. De parlementsleden kregen te horen dat die “tot nader bericht” dezelfde agenda zal hebben, dus met de vragen aan de minister. Maar omstreeks 16 uur werd duidelijk dat Schauvliege helemaal niet naar de commissie zou komen.

De minister kwam maandag onder vuur te liggen omwille van een omstreden speech bij het Algemeen Boerensyndicaat. De partijtop beslist in de loop van dinsdagnamiddag of ze kan aanblijven als minister en in mei de Oost-Vlaamse lijst kan trekken.

Bothuyne: “Ze heeft zich altijd ingezet voor de partij”

Minister Schauvliege stuurt haar kat naar commissie Leefmilieu, speculatie over mogelijke opvolging in volle gang
Robrecht Bothuyne van CD&V Foto: BELGA

Binnen haar partij laat alvast nog niet iedereen haar vallen. “Ze is iemand die zich altijd ingezet heeft voor de partij”, zegt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne aan De Standaard. Over eventuele opvolgers wil hij zich niet uitlaten: “Dat is niet aan de orde.”

Bothuyne is Vlaams parlementslid en klimaatspecialist van CD&V. Hij wordt als Oost-Vlaming genoemd als mogelijke opvolger van de minister.

Met haar positie als minister hangt ook haar lijsttrekkersplaats voor de regionale verkiezingen samen. Als er een opvolger moet worden gezocht komt Robrecht Bothuyne in beeld, die in dezelfde provincie woont en zich al jarenlang specialiseert in klimaat. Hij heeft evenwel als nadeel dat CD&V een tekort heeft aan vrouwelijke lijsttrekkers.

De vergadering van de CD&V-partijtop is rond 18 uur nog steeds aan de gang. Dat kan er op wijzen dat de partij zoekt naar argumenten om Schauvliege aan boord te houden, of op zoek is naar een opvolger.

Bekijk ook:

Björn Rzoska, fractieleider Groen in het parlement eist ontslag van minister Schauvliege

Video: Belga

Wouter Beke wil niet ingaan op vragen over ontslag minister Schauvliege

Video: Belga

Kris Peeters verdedigt Schauvliege

Video: Belga

Door joro

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd