Mechels CD&V-gemeenteraadslid Wim Soons: “Als de klimaatbeweging een complot is, maak ik daar graag deel van uit”

Wim Soons Foto: pvw

Mechelen -

Dat CD&V erg verveeld zit met het complotdenken over de klimaatbetogingen door Vlaams minister Joke Schauvliege, is een understatement. De partij wil zich met een blik jonge kandidaten een jonger en frisser imago aanmeten en dan komt een clash van hun minister met de voluntaristische klimaatspijbelaars uiterst ongelegen. Eerder was CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi al beenhard voor Schauvliege en nu uit Mechels gemeenteraadslid Wim Soons ook zijn ongenoegen over de uitspraken van de Vlaams minister, via een lange post op Facebook onder de titel ‘Als de klimaatbeweging een complot is, maak ik daar graag deel van uit’. Toch vindt Soons het milieubeleid van zijn partijgenote verdedigbaar.

LEES OOK. CD&V-jongerenvoorzitter: “Partij dreigt een hele generatie te verliezen”

“Net zoals de rest van Vlaanderen viel ik van mijn stoel, toen ik de uitspraken van Joke Schauvliege – mijn partijgenote - las over de klimaatbetogingen”, geeft de CD&V-lijsttrekker in Mechelen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 toe. Wim Soons kan zich totaal niet vinden in de bewering van Joke Schauvliege als zou de klimaatbetogingen georkestreerd zijn door milieuorganisaties die nog een eitje te pellen hebben met de minister. “Iedereen voelt aan dat de betogingen een breed gedragen beweging zijn, waarin talloze jongeren zich op een positieve en oprecht geëngageerde manier inzetten vanuit een bezorgdheid voor leefmilieu en klimaat. Als dat een complot is, maak ik er graag deel van uit”, aldus Soons.

Nochtans valt het milieubeleid dat zij voert wel te verdedigen, maar komen veel van de maatregelen die zij heeft getroffen niet sexy over, meent het Mechelse gemeenteraadslid. Bovendien bevindt zij zich in een verlammende spagaat tussen klimaatbetogers die vinden dat zij te weinig doet en andere stemmen in de maatschappij die vinden dat haar beleid net te ver gaat.

“Joke Schauvliege moet dringend haar defensieve reflex laten varen en eenvoudigweg zeggen waar het op staat. Dat er deze zomer een verregaand klimaatbeleidsplan werd goedgekeurd. Dat heel wat maatregelen daarin zo ingrijpend zijn, dat morgen half Vlaanderen op zijn achterste poten staat als ze doorgevoerd worden. Maar dat een aantal zaken tóch dringend in beleid moeten worden omgezet. Daar moet het debat over gaan. Zonder taboes, zonder complottheorieën”, concludeert Soons.

Lees hier de volledige bijdrage van Wim Soons:

Door joro

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd