Wouter Beke wil niet ingaan op vragen over ontslag van minister Schauvliege

Bron © BELGA

“We hebben een heel constructieve vergadering gehad.” Dat zei CD&V-voorzitter Wouter Beke na afloop van de fractievergadering in het Vlaams Parlement. “Minister Schauvliege heeft tekst en uitleg gegeven, ze heeft zich ook geëxcuseerd. Dat is iets wat in de politiek niet vaak gedaan wordt als er een fout gemaakt wordt.”

In een toespraak bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) heeft minister Schauvliege opmerkelijke verklaringen gedaan over de klimaatbetogers en -acties. “Er zit wel wat meer achter dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat”, verklaarde ze onder meer. Ook gaf ze aan informatie te hebben gekregen van Staatsveiligheid, nadien bleek dat een leugen te zijn. Intussen gaf Schauvliege toe dat ze een fout heeft gemaakt, maar het kwaad is geschied: de partij Groen eist het ontslag van de klimaatminister.

Maar moet Schauvliege opstappen of niet? De partij zat dinsdagvoormiddag samen om de kwestie te bespreken, maar finaal is het CD&V-voorzitter Wouter Beke die erover zal oordelen. “Ze heeft tekst en uitleg gegeven aan de fractieleden en we gaan nu alles verder samen bekijken”, zei Beke alvorens samen met viceminister-president Hilde Crevits en Joke Schauvliege te vertrekken. Vermoedelijk wordt er nu verder vergaderd op het partijhoofdkwartier.

“Eventjes gebroken”

Een partijtopper heeft na afloop van de vergadering “de indruk dat er begrip was voor de enorme druk waaronder Schauvliege stond”. Er is sprake van honderden mails en sms’en die ze de afgelopen weken heeft gekregen. Het is volgens hem een dubbeltje op zijn kant of de minister kan aanblijven.

Een andere aanwezige bevestigt dat Schauvliege al enkele weken erg lijdt onder de reacties die ze krijgt. “Vermoedelijk is ze daardoor eventjes gebroken. Maar dat neemt niet weg dat ze die uitspraak nooit had mogen doen.”

Staatsveiligheid

De passage over Staatsveiligheid in de speech zou evenwel niet uit het niets komen. Schauvliege zou wel degelijk van iemand info hebben ontvangen, maar de bron of de legitimiteit daarvan is niet bekend.

Wellicht wordt in de loop van de dag beslist over het verdere functioneren van de minister. Haar lijsttrekkersplaats in Oost-Vlaanderen wordt gekoppeld aan haar plaats in de huidige regering.

Kris Peeters verdedigt Schauvliege Video: Belga

LEES OOK. Politicologen: “Als er in mei geen verkiezingen waren, had Schauvliege nu haar ontslag gekregen”

Door evdg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd