Milieuorganisaties reageren verbijsterd op ‘complotspeech’ van Schauvliege: “Dit is een soort paranoïde framing”

Een speech van minister Joke Schauvliege (CD&V) bij het Algemeen Boerensyndicaat zet Vlaanderen op zijn kop. Ze zei daar dat natuurbewegingen nog altijd “wraak” willen nemen voor de voor de landbouwersbetoging tegen de groene minister Vera Dua, vlak voor de verkiezingen in 2003, die door CD&V werd gesteund. “Men heeft dat mij ook verteld vanuit de Staatsveiligheid”, zei Schauvliege. Intussen heeft de minister zich verontschuldigd: “Ik heb me vergaloppeerd.” Maar de verontwaardiging is groot. Lees hier de meest opmerkelijke fragmenten uit de toespraak en de reacties daarop.

“Natuurorganisaties hebben mij gezegd: ‘Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn’”

Schauvliege: “Ze hebben nog niet verwerkt wat destijds is gebeurd, toen Vera Dua minister was. Ik heb toen nog meegelopen in de grote betogingen van de landbouworganisaties, die haar zwaar zijn aangerekend en haar carrière hebben geschaad. Een aantal natuurorganisaties hebben mij in het begin van mijn legislatuur, 3,5 jaar geleden gezegd: ‘Wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar in de andere richting.’ Wat er de voorbije weken in scène gezet is rond klimaat en wat er allemaal gebeurt ... Dat is die omgekeerde beweging. Veel mensen beseffen dat niet. Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars op donderdag.”

Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu: “Dit is een soort paranoïde framing, waarbij ze – zoals ze zelf ook zei – mogelijk spoken ziet. De jongerenbetogingen zijn gestart vanuit een verontwaardiging, en daarbij is geen betrokkenheid van BBL. In die zin denk ik dat de minister op het verkeerde spoor zit, en dat ze het meer als signaal moet zien om zelf meer ambitie te hebben.”

Ook Greenpeace is hevig geschrokken. “Ik vind het jammer dat een minister van Leefmilieu opeens ouders en kinderen begint te criminaliseren terwijl ze nooit eerder een groter draagvlak voor milieu gekregen heeft”, zegt woordvoerder Joeri Thys. “Uitgerekend nu hebben we een milieubeweging met wetenschappers, politici en mensen uit de straat. En uitgerekend nu zet ze die groepen tegen elkaar op met leugens.”

De klimaatorganisatie Climaxi, die het nieuws uitbracht, vindt het erg dat de minister verschillende gezichten opzet naar gelang het publiek dat ze toespreekt. “Nog erger is dat ze tweedracht probeert te zaaien tussen boeren en natuurbeschermers en de klimaatbeweging tracht te criminaliseren.”

Zanna Vanrenthergem, woordvoerder van Climate Express: ““Hoe kan het dat een minister van klimaat de belangrijkste klimaatorganisaties van ons land niet kent? Waar heeft zij de afgelopen tien jaar gezeten? In plaats van het gigantische draagvlak te omarmen, criminaliseert minister Schauvliege burgers zoals ons die in hun vrije tijd een mars organiseren. Dat is een minister onwaardig.”

“Ik weet wie achter de betogingen zit, dat is me verteld vanuit Staatsveiligheid”

Schauvliege: “Men heeft dat mij ook verteld vanuit de Staatsveiligheid. Veel mensen die mee betogen, beseffen niet dat ze een onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet. Ik kan u garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan een spontane solidariteitsactie voor ons klimaat.”

Staatsveiligheid ontkent dat het zulke informatie aan Schauvliege heeft gegeven, en intussen heeft de minister ook toegegeven dat ze zich daarover “vergaloppeerd” heeft.

Milieuorganisaties reageren verbijsterd op ‘complotspeech’ van Schauvliege: “Dit is een soort paranoïde framing”
Anuna De Wever. Foto: Joris Herregods

“Manifest onwaar”, reageert ook klimaatactiviste Anuna De Wever, een van de initiatiefnemers van de jongerenbetogingen van Youth For Climate. “Kunnen we stoppen met aan de movement te twijfelen? Dit is een belediging voor de jongeren. Het is heel vreemd dat een minister over zoiets kan liegen.”

Ook de jongerenafdeling van CD&V reageert verontwaardigd. Voorzitter Sammy Mahdi: “Dit is heel pijnlijk voor mij als jongerenvoorzitter. Ik ken heel wat jonge gasten die in die marsen meelopen. Ik heb binnen de partij meermaals gezegd dat we daar niet paternalistisch mogen naar kijken. CD&V dreigt door haar uitspraken een hele generatie te verliezen. Het zal niet gemakkelijk zijn om dat recht te trekken. De jongeren verwachten een heel sterk signaal.”

Door jvo

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd