© Luc Daelemans

1 / 2

Groen en Vlaams Belang vragen ontslag van minister Schauvliege: “Geen accident de parcours, dit is het parcours”

De politieke wereld reageert misnoegd op de uitspraken van CD&V-minister Joke Schauvliege. Zo spreekt Groen-fractieleider Björn Rzoska over een “majeur politiek incident”, de partij eist dan ook het ontslag van de minister. Volgens sp.a-fractieleiderJoris Vandenbroucke is het duidelijk dat Schauvliege “de pedalen kwijt” is. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois vond de speech van Schauvliege ongelukkig.

il

In een toespraak bij het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) in Lierde heeft minister Schauvliege opmerkelijke verklaringen gedaan over de klimaatbetogingen. “Er zit wel wat meer achter dan een spontane solidariteitsactie voor het klimaat”, verklaarde ze onder meer. Intussen gaf de CD&V-minister toe dat ze een fout heeft gemaakt, maar het kwaad is geschied. De partij Groen eist het ontslag van Schauvliege.

© Photo News

Björn Rzoska (Groen): “Eisen ontslag minister”

Björn Rzoska vraagt zich af of Schauvliege nog wel namens de Vlaamse regering spreekt. “Haar uithaal is een ‘klimaatminister’ onwaardig”, aldus de Groen-fractieleider. Nog volgens Rzoska kan minister Schauvliege niet meer functioneren en moet ze aftreden. “Hoe kan ze nu nog een geloofwaardig beleid voeren rond natuur, milieu en klimaat? Dit slaat gewoon alles. Ik ben ook soms moe en gefrustreerd. Dat overkomt iedereen. Maar dat geeft je nog geen grond om te liegen.”

De Groen eist dan ook het ontslag van Schauvliege. “Het is duidelijk dat deze minister voor de eigen achterban rijdt, en niet in het algemeen belang denkt. Dit is geen accident de parcours, dit is het parcours. Van ‘keuterboerkes’ tot complottheorieën, deze minister is nooit deel van de oplossing geweest. Natuur en landbouw zijn geen tegengestelden. We moeten nu vooruit, vol voor meer klimaatambitie. Het is belangrijk dat we het zo snel mogelijk over klimaatoplossingen kunnen hebben. Groen acht dat onmogelijk met deze minister. Daarom dienen wij morgen een motie van wantrouwen in tijdens de plenaire vergadering”, besluit Rzoska.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat Schauvliege de Staatsveiligheid hier bij betrekt, noemt Rzoska nog hallucinant. “De Staatsveiligheid ontkent ook formeel. Het enige dat ze volgen zijn de gele hesjes. En niet deze betogers.”

(lees verder onder de foto)

© BELGA

Chris Janssens (Vlaams Belang): “Ze is volledig kopje-onder gegaan”

Ook Vlaams Belang is ervan overtuigd dat minister Schauvliege moet opstappen. “Als CD&V nog enige christelijke waardigheid heeft, dwingt ze minister Schauvliege tot ontslag. Voor een minister in functie is liegen immers een onvergeeflijke hoofdzonde,” aldus fractieleider Chris Janssens. “Van recupereren tot criminaliseren: deze minister weet inzake klimaat van geen hout pijlen meer maken. Door boudweg leugens te verkondigen om de eigen achterban te sussen, is Schauvliege en bij uitbreiding de hele Vlaamse regering de geloofwaardigheid over dit thema - voor zover ze die al hadden - nu volledig kwijt.”

“Misschien kan CD&V haar parlementsleden naar scholen sturen om les te geven in ministeriële deontologie? Bij Schauvliege stond het water al aan de lippen, nu is ze volledig kopje onder gegaan”, aldus Janssens. Hij vindt dan ook dat CD&V Schauvliege moet dwingen om ontslag te nemen.

Matthias Diependaele (N-VA): “Dit is hallucinant”

Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) zegt met verstomming geslagen te zijn door de uitspraken van Schauvliege. “Dit is gewoon hallucinant en absurdistisch en heb er geen flauw idee van waarom ze dit doet.” Of de minister moet aanblijven, daarover spreekt Diependaele zich voorlopig niet uit.

© BELGA

Joris Vandenbroucke (SP.A): “Ontslag heeft weinig zin”

“Het is duidelijk dat minister Schauvliege niet meer functioneert”, klinkt het gelijkgestemd bij SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke. “Eerst ziet ze steun in de klimaatacties, dan weer wraak. Allemaal om de realiteit maar niet onder ogen te moeten zien: dat haar beleid gewoon niet werkt. De minister heeft fouten gemaakt, dat is duidelijk. 70.000 mensen wegzetten als een complot op basis van informatie van de Staatsveiligheid, terwijl je niet eens contact hebt gehad met de Staatsveiligheid. Hallucinant is dat.”

Volgens Vandenbroucke is het duidelijk dat Schauvliege “de pedalen kwijt” is. Toch eist SP.A niet dat de minister ontslag neemt. Volgens Vandenbroucke heeft dat immers weinig zin. “In die vier maanden die de regering nog resten, zie ik er het nut niet van in”, klinkt het. “Gelukkig hebben we als parlement het laken naar ons toe getrokken, want het is duidelijk dat we van Schauvliege niets meer moeten verwachten. Die kan ook gewoon niet meer functioneren.”

Geert Bourgeois (N-VA): “Staan open voor alle voorstellen”

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt de speech van Joke Schauvliege ongelukkig. “Het is goed dat de minister zich hiervoor verontschuldigd heeft”, zegt hij aan onze redactie. “De deelnemers aan de klimaatbetogingen, jong en oud, manifesteren uit idealisme en bezorgdheid. Zoals ik namens de regering in het parlement verklaard heb: hun zorg is onze zorg.”

© Photo News

Bourgeois benadrukt dat de bezorgdheden over het klimaat wel degelijk ernstig genomen worden. “Wij staan open voor alle voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek van ons Vlaams Energie- en Klimaatplan en zullen de dialoog verder voeren. Alle sectoren, ook de landbouw, moeten samen met ons de strijd voeren tegen de klimaatverandering.” De minister-president betreurt dat de indruk gewekt is dat de landbouw zich niet zou moeten engageren en roept de minister op om de komende maanden met concrete beleidsmaatregelen te bewijzen dat die indruk verkeerd is.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws