Moeder van een van de slachtoffers aanslag Joods Museum getuigt: “Ik vraag maar één ding: gerechtigheid”

Bron © BELGA

Annie Adam (links) Foto: Photo News

Als eerste van een hele reeks getuigen op het proces over het Joods Museum heeft de moeder van slachtoffer Alexandre Strens vrijdagochtend gesproken. “Ik vraag maar één ding: gerechtigheid voor Alexandre”, zei de vrouw. “Ik heb vertrouwen in het gerecht.”

Annie Adam heet de 68-jarige moeder van Alexandre, een medewerker van het Joods Museum die enkele dagen na de aanslag overleed aan zijn verwondingen. Ze werd niet als Annie Adam geboren. De ouders van Alexandre lieten hun namen veranderen toen ze uit Marokko naar België verhuisden.

Alexandre was haar zevende van acht kinderen. “Hij was een vriendelijke jongen, gepassioneerd door geschiedenis en muziek”, beschreef de vrouw haar zoon. Alexandre hield ook van lezen en reizen, onder meer naar de geboortestreek van zijn moeder. Hij was een uitstekende student. Hij studeerde Internationale Handel.

Alexandre, die 26 jaar was toen hij stierf, had een nauwe band met zijn moeder. “Hij steunde mij op goede en slechte momenten. Er ging geen dag voorbij dat hij mij niet opbelde”, getuigde ze. Annie Adam was voor haar kinderen “de kerk in het midden van het dorp”, zei ze.

De advocaat van beschuldigde Mehdi Nemmouche, Sébastien Courtoy, stelde na de getuigenis van Annie Adam dat Alexandre Strens er een dubbele identiteit op nahield. Daarnaast zou zijn vader op de radar van de Staatsveiligheid staan voor “opruiende activiteiten” in Iran. Eerder insinueerde de advocaat al banden tussen twee Israëlische slachtoffers van de aanslag in het museum en de Israëlische geheime dienst.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd