Stelling van 60 meter hoog op Antwerpse Zuid deels afgebroken: straten weer vrij

De onstabiele, zestig meter hoge stelling die vrijdagavond voor veel hinder zorgde op het Antwerpse Zuid, is deels afgebroken en extra beveiligd. De perimeter werd langzaam afgebouwd en de straten zijn sinds 13.30 uur weer vrijgegeven.

dvd, sare

De stelling aan het grote flatgebouw tussen de Brusselstraat (R10) en Brederodestraat kreeg vrijdagavond een knik ten gevolge van de wind. In het appartementsgebouw moest niemand worden geëvacueerd maar de bewoners mochten niet op de terrassen.

De verkeershinder rond het erg drukke kruispunt van de Silvertopstraat met de Singel was de hele avond groot. De Singel werd afgesloten tussen de Brederodestraat en de Bolivarplaats. Ook de Brederodestraat zelf werd afgesloten ter hoogte van de Brusselstraat. De bussen werden omgeleid.

Zaterdagmiddag is de stelling deels afgebroken en voldoende beveiligd. Elementen die veel wind vangen werden verwijderd. Er werden extra verankeringen aangebracht en een deel van de stelling is weggehaald. De veiligheidsperimeter werd stap voor stap afgebouwd. Om 13.30 uur zouden alle straten terug vrijgegeven moeten zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Evacuatie

“Een beperkt aantal woningen in de Monyignystraat werd wel ontruimd”, zei politiewoordvoerder Willem Migom vrijdagavond. “Het gaat om de woningen in de perimeter die het meeste risico lopen, moest de stelling omvallen.

Vrijdagavond lieten politie en brandweer weten dat er pas zaterdag kon worden overgegaan tot afbraak. “Zolang de wind zo stevig blijft kan er niet aan begonnen worden”, aldus Migom. Voor de bewoners van het beperkt aantal ontruimde woningen betekende dat dat zij niet thuis konden slapen. “Wie geen opvang heeft bij familie of vrienden zal opgevangen worden in een dienstencentrum in de buurt”, aldus Migom.

De operationele fase van het rampenplan werd vrijdagavond ook opgestart. Dat wil zeggen dat er een commandopost wordt opgesteld om de communicatie tussen de verschillende diensten te optimaliseren.

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

© BFM

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen2018 in als startgemeente.

Nu in het nieuws