© Joris Herregods

Sp.a-partijbestuur neemt bezorgdheden mee naar onderhandelingen met De Wever

De onderhandelaars van sp.a nemen de bezorgdheden van de achterban mee naar de onderhandelingstafel met burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat is de conclusie van het Antwerpse partijbestuur dinsdagavond.

svw

Het partijbestuur van de Antwerpse sp.a verzamelde dinsdagavond om 20 uur in hun hoofdkwartier in het ABVV-hoofdgebouw aan de Ommeganckstraat in Antwerpen. De onderhandelaars Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache brengen verslag uit van de coalitiegesprekken met N-VA en Open Vld. Ze hopen de interne kritiek te bezweren.

Na 2,5 uur vergaderen kwam lijsttrekster Jinnih Beels met een korte verklaring. “We hebben een stand van zaken gegeven over de onderhandelingen”, zegt Beels. “Onze mensen gaven hun bezorgdheden mee aan ons. Die zullen we overmaken aan burgemeester De Wever.”

Het is duidelijk dat sp.a aan de onderhandelingstafel blijft zitten met N-VA en Open Vld.

Migratiepact

De afgelopen weken kwam er steeds meer kritiek vanuit de achterban op het vooruitzicht dat de socialisten samen met de partij van De Wever een coalitie zouden vormen. Dat werd aangezwengeld door de omstreden sociale mediacampagne van N-VA over het migratiepact. Sommige sp.a-verkozenen zouden zelfs overwegen om als onafhankelijke te zetelen als sp.a in deze coalitie stapt zonder stevige toezeggingen op hun punten rond mobiliteit, sociaal beleid en diversiteit.

‘Wij zijn socialisten’, een beweging binnen sp.a, eist een ledenvergadering waarop de vraag moet worden behandeld of sp.a sowieso moet onderhandelen over een coalitie met N-VA. Daarbij legt deze beweging elf breekpunten op tafel. Het gaat onder meer over extra sociale woningen, gratis maaltijden in het basisonderwijs, praktijktesten tegen discriminatie en het opheffen van het hoofddoekenverbod.

Discretie

Het partijbestuur staat niet te springen om zo’n tussentijdse ledenvergadering, vooral omdat ze nog weinig kunnen voorleggen. Op vraag van burgemeester De Wever (N-VA) zijn ze gebonden aan de discretie van de gesprekken. Het organiseren van zo’n ledenvergadering zou tegemoet kunnen komen aan de kritische stemmen binnen de achterban en zo de lont uit het kruitvat worden gehaald. Alleen kan het ook ontploffen in de handen van de partijleiding als de leden de stekker uit de onderhandelingen trekt nog voor er een bestuursakkoord is.

Of die extra ledenvergadering er nu komt, is dinsdagavond niet ter sprake gekomen. Die komt er dus niet. Er zal nog wel een ledenvergadering komen na een eventueel akkoord met de burgemeester.

Stephen Bouquin van ‘Wij zijn socialisten’ is teleurgesteld dat er geen tussentijdse ledenvergadering komt. “Dit bestuur durft haar verantwoordelijkheid niet te nemen tegenover haar leden”, zegt Bouquin. “Er is nooit een mandaat gegeven aan een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld door een ledenvergadering of congres. Dat verklaart ook waarom zoveel mensen uit de lucht zijn gevallen en verontwaardigd zijn. Dit is een teken van slecht leiderschap.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners