Bekerdroom van Beerschot Wilrijk spat uiteen na nederlaag bij AA Gent

Het bekeravontuur van Beerschot Wilrijk zit erop. Tegen G5-ploeg AA Gent was het niveauverschil bij momenten behoorlijk klein. Die van ’t Kiel voelden zich achteraf vooral tekortgedaan door scheidsrechter Jan Boterberg. De gelijkmaker van Hoffer werd wel erg gemakkelijk afgekeurd, Noubissi claimde vroeg in de tweede helft een strafschop na handspel van Rosted én diezelfde Noubissi kreeg wat later nog een discutabele tweede gele kaart. Verliezen in Gent is geen schande, maar de manier waarop smaakte toch behoorlijk zuur.

Het gelijkspel in Mechelen van vorige week vrijdag was een sportieve opsteker voor Beerschot Wilrijk, maar door de blessures van Dom en Vancamp én de schorsing van Prychynenko trokken de Kielse Ratten toch met gemengde gevoelens en een bang hartje naar Gent. Met De Jonghe, Van den Bergh, Bourdin en Grisez posteerde Stijn Vreven noodgedwongen vier linksvoetige verdedigers in zijn basiself. Ongezien. Messoudi verving de onfortuinlijke Vancamp en kwam zo voor het eerst in twee maanden aan de aftrap. Voor Jimmy Hoffer was het zelfs al drie maanden geleden dat hij nog eens aan een wedstrijd mocht beginnen.

Een onuitgegeven ploeg dus en Beerschot Wilrijk zou in de beginfase dan ook de kat uit de boom kijken. De ploeg van Stijn Vreven zakte diep in en liet de bal aan Gent. Dat leverde al snel een grote kans op voor Yaremchuk, maar de boomlange Oekraïner besloot te zwak in de handen van Vanhamel. Het was slechts uitstel van executie, Beerschot Wilrijk zou toch al vroeg een eerste tegengoal incasseren. Vadis zette een lang uitgesponnen een-tweetje op met Yaremchuk en dit keer faalde de Gentse spits niet: 1-0 na een dik kwartier.

Lichte afgekeurde goal

De bezoekers lieten die snelle tegengoal echter niet aan hun hart komen. Tissoudali kon na een knappe actie van Noubissi een eerste keer dreigen en iets voorbij het halfuur maakte Hoffer zelfs enig mooi gelijk. De Oostenrijker knalde een hoekschop in één tijd voorbij een kansloze Kalinic, maar de fraaie gelijkmaker werd afgekeurd. De reden? Een héél lichte fout van Noubissi op Souquet. Op z’n minst discutabel. Die van ’t Kiel voelden zich bekocht en op slag van rust verdubbelden de Buffalo’s de voorsprong. Rosted dook kinderlijk eenvoudig in de rug van Hoffer en ook Grisez zag er niet al te best uit. De Noorse linksback van AA Gent plaatste het leer uiteindelijk rustig in de verre hoek voorbij Vanhamel en het bekeravontuur van Beerschot Wilrijk leek halverwege de partij al voorbij.

Geen penalty en rood

Vreven hield (uit voorzorg?) kapitein Van Hyfte en Tissoudali tijdens de rust in de kleedkamer. De Mets en Abaz kwamen in hun plek, maar ondanks die dubbele wissel had Beerschot Wilrijk geen aanpassingsperiode nodig. De bezoekers begonnen verrassend fluks aan de tweede helft. Messoudi knalde een vrijschop over de kooi van Kalinic en de Kielse Ratten claimden wat later een strafschop nadat Noubissi de bal in de zestien tegen de hand van Rosted trapte. Scheidsrechter Jan Boterberg wuifde het protest weg, die van ’t Kiel voelden zich een tweede keer bekocht. De partij kabbelde verder zonder echt groot doelgevaar tot Boterberg zichzelf voor een derde keer de woede van de bezoekende dug-out op de hals haalde. Noubissi kreeg voor een hele lichte tik op de voet van Dejaegere zijn tweede gele kaart van de partij en mocht vroegtijdig gaan douchen. En zo was het definitief over & out voor Beerschot Wilrijk. In de slotminuut zette de bedrijvige Chakvetadze de overdreven 3-0 cijfers nog op het bord.

En zo plaatste AA Gent zich verdiend voor de kwartfinale van de Beker van België. Beerschot Wilrijk heeft in de Ghelamco Arena zeker geen mal figuur geslagen en verlaat met opgeheven hoofd het bekertoernooi. Deze week zullen de spelers van Stijn Vreven toch nog af en toe terugdenken aan die discutabele scheidsrechterlijke beslissingen, maar de focus zal al weer snel richting zaterdag moeten gaan. Dan komt met Tubeke namelijk de eerste achtervolger in de tweede periode op bezoek. Veel belangrijker.

Stijn Vreven: “Als je deze goal afkeurt, moet je er veel afkeuren”

Beerschot-coach Stijn Vreven opende de persconferentie in Gent met felicitaties voor de thuisploeg. “Dit was een verdiende overwinning van Gent. Wij begonnen met te veel schroom aan de wedstrijd, al is dat niet abnormaal als je vier nieuwe spelers aan de aftrap moet brengen. Na Mechelen was het echt een slagveld in onze spelersgroep, ik kon in aanloop naar deze partij zelfs geen enkele keer met deze ploeg samen trainen.” Vreven besefte wel dat het niet goed genoeg was van zijn ploeg. “We speelden een matige eerste helft, er zat te veel afval in ons spel. Maar ik wil wel nog even terugkomen op het afgekeurde doelpunt: als je deze goal afkeurt, moet je er wel héél veel afkeuren.”

In de tweede helft zag Vreven een beter Beerschot Wilrijk. “Het leek wel alsof we alle schroom van ons hadden afgegooid. We voetbalden veel beter, vaak zelfs op de helft van de tegenstander. Dan zie je nog maar eens wat een beetje geloof en lef betekent voor een ploeg. Handspel? Tja, ik had graag een penalty gekregen. Maar als de scheidsrechter niet fluit, zal het wel geen strafschop zijn, zeker? We hoeven er niet te veel over te zeuren. We liggen uit het bekertoernooi en focussen ons vanaf nu op de levensbelangrijke wedstrijd van zaterdag tegen Tubeke”, besloot Vreven.

 

EINDSTAND. AA Gent - Beerschot Wilrijk: 3-0

Door Koen Frans