Antwerpse Zoo onderzoekt uitbreidingsmogelijkheden van eigen Kempens natuurgebied

Bron © BELGA

Natuurreservaat De Zegge in Geel Foto: Joren De Weerdt

Geel -

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen (KMDA), de eigenaar van de Zoo Antwerpen en Planckendael, heeft naast haar bekende dierentuinen ook een natuurgebied in de Kempen in eigendom en wil daar in de toekomst nog meer inzetten op natuurbehoud en wetenschappelijk onderzoek. De KMDA onderzoekt ook de mogelijkheden om het gebied, De Zegge in Geel, tot zijn vroegere proporties uit te breiden.

De Zegge is een 111 hectare groot natuurreservaat - een van de oudste van ons land - in de vallei van de Kleine Nete dat een overblijfsel is van het ooit 500 hectare grote Geels Gebroekt, een voor Vlaanderen nagenoeg uniek moerasgebied waar tal van zeldzame (water)vogelsoorten voorkomen. Een deel van het gebied kwam halverwege de 20ste eeuw in handen van de KMDA, die de schade van eerdere ontginningen probeerde te herstellen en het gevoelig uitbreidde. Het behoud en beheer was door de jaren heen vooral het werk van de intussen 93-jarige ereconservator Marcel Verbruggen, die nu ook een boek uitbracht over de historiek en het belang van De Zegge.

Een natuurreservaat beheren lijkt een vreemde activiteit voor een vereniging als de KMDA, maar dat is het volgens directeur Dries Herpoelaert allerminst. “In het buitenland hebben we natuurbehoudprojecten lopen rond bonobo’s, goudleeuwaapjes en monniksgieren en De Zegge past perfect in dat rijtje”, zegt hij. “In de toekomst willen we het nog meer bekend maken, er meer wetenschappelijk onderzoek laten plaatsvinden en eventueel zelfs opnieuw aansluiting zoeken met de zo belangrijke Kleine Nete.”

Huidig conservator Bert Veris stelt dat onder meer de klimaatsverandering het gebied bedreigt en hoopt op maatregelen zoals extra wachtbekkens en het opkopen van omliggende landbouwgronden. Omdat de kostprijs daarvan in de miljoenen zou liggen, hoopt de KMDA op steun van het Europese Natura 2000-project.

Antwerpse Zoo onderzoekt uitbreidingsmogelijkheden van eigen Kempens natuurgebied
Foto: Joren De Weerdt

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd