Vlaams actieplan voor asbestafbouw afgetrapt met infocampagne

Bron © BELGA

Henny De Baets, administrateur-generaal van OVAM. Foto: BELGAONTHESPOT

Antwerpen -

In Antwerpen hebben de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) maandag het Vlaamse actieplan voor asbestafbouw officieel afgetrapt. Tegen 2040 zou Vlaanderen “asbestveilig” moeten zijn: niet alle asbest moet tegen dan verwijderd zijn, maar wel de risicovolle asbesttoepassingen en die in slechte staat. Het plan start alvast met de infocampagne “Samen verslaan we het asbestbeest”.

Hoewel de schadelijkheid van asbest al lang bekend is, dateert het verbod op het gebruik ervan toch nog maar van 2001. Tussen de Tweede Wereldoorlog en dan werd in de meeste gebouwen nog een of andere vorm van asbest gebruikt. OVAM schat de totale hoeveelheid asbest in Vlaanderen op 2,3 miljoen ton, al gaat het dan lang niet altijd om risicovolle toepassingen. Het nieuwe actieplan moet er in ieder geval voor zorgen dat asbest maximaal geïnventariseerd wordt en dat onder meer asbestcementen daken en gevels en losgebonden asbesttoepassingen voorgoed tot het verleden behoren. Een van de maatregelen is een verplichte asbestinventaris voor gebouwen van voor 2001 bij verkoop vanaf 2021 of 2022.

“De pijlers van het plan zijn een volledige inventarisatie, een snelle verwijdering van risicovolle materialen, een voorbeeldfunctie van de overheid, het voorzien van middelen voor projecten zoals bijvoorbeeld groepsaankopen van asbestverwijdering en het vermijden van asbestinstandhouding”, zegt minister Schauvliege. “We zijn dit al jaren aan het voorbereiden door onderzoek en proefprojecten waarbij we eigenaars van gebouwen helpen om asbest te vinden en te verwijderen.”

De campagne “Samen verslaan we het asbestbeest” toont beelden van plaatsen waar asbest aanwezig kan zijn zonder dat we dat goed en wel beseffen. Er is een informatieve website aan gekoppeld: www.asbestinfo.be.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd