Alles wat je moet weten over Winter in Antwerpen

Winter in Antwerpen gaat op zaterdag 8 december van start. Tot en met zondag 6 januari verandert de binnenstad in een magisch winterwonderland. Buiten de vaste waarden zoals de kerstmarkt zijn er ook enkele nieuwigheden.

Reuzenkerstbomen en lichtjes, een reuzenrad, een spiegeltent, een ijspiste, tubing en een kerstmarkt met lekker eten en drinken. De vaste waarden van Winter in Antwerpen zijn ondertussen bekend. Maar er zijn ook enkele nieuwigheden.

 

Hoe geraakt u er?

 

Trein, tram of bus

U kan makkelijk de trein nemen om naar Winter in Antwerpen te komen, en afstappen in station Antwerpen-Centraal. In het weekend en op feestdagen biedt de NMBS een speciaal weekendbiljet aan.

In het station Antwerpen-Centraal kunt u in het metrostation Diamant tram 9 of 15 richting Linkeroever nemen en uitstappen aan de halte Groenplaats, onder de kerstmarkt.

Ook met trams 3, 4 en 5 en bus 22 en busbundel 180 geraakt u aan de Groenplaats. Het is ook mogelijk om af te stappen aan de halte Melkmarkt met tram 11 of 24. Vanaf halte Melkmarkt kunt u te voet de Groenplaats, Grote Markt en de Scheldekaaien bereiken.

Boot

Van Linkeroever kan u snel en gemakkelijk naar Rechteroever met het Sint-Annaveer. Het veer is gratis en vertrekt vanaf het ponton op Linkeroever in de Thonetlaan.

U kan ook DeWaterbus nemen vanuit de haven, Hemiksem of Kruibeke naar het Steenplein in Antwerpen. Of combineer het traject met de veerdiensten Hoboken-Kruibeke en Bazel-Hemiksem. Een tochtje heen en terug kost 5 euro en is te koop aan boord van DeWaterbus.

Auto

Met de wagen kan u parkeren op een van de Park & Rides rond de stad en dan verder de tram nemen.

Meer info over de verschillende vervoersmiddelen vindt u hier: www.slimnaarantwerpen.be

Alles wat je moet weten over Winter in Antwerpen
Foto: stad antwerpen

Bekijk hier het plannetje op groot formaat.

 

Het programma

 

NIEUW. Openingsfeest

Nieuw dit jaar is dat het Openingsfeest op zaterdag 8 december al in de namiddag begint, met een klassieke toets, in samenwerking met Koor en Stem. Vanaf 14.30 uur zullen meer dan twintig koren verspreid over de binnenstad opduiken en het beste van zichzelf geven. Zo wordt het hele centrum gevuld met hun hemelse klanken.

Rond 17 uur trekken alle zangers in stoet richting het pas vernieuwde Operaplein, waar de apotheose volgt. Onder leiding van dirigent Hans Primusz geeft K’s Choice een akoestisch concert, samen met meer dan 600 zangers en zangeressen.

NIEUW. Luisterverhaal

De stad liet ook een uniek, op maat gemaakt luisterverhaal uitwerken in samenwerking met Het Geluidshuis. Enkele stemacteurs spraken en zongen het geheel in. Zowel kinderen als volwassenen kunnen zich doorheen de stad laten verrassen door het moderne sprookje.

Het luisterverhaal zal van 8 december tot 6 januari op een aantal locaties in de binnenstad te beluisteren en te beleven zijn. Meer details worden vrijgegeven bij de start van Winter in Antwerpen.

Kerstmarkt (Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein)

De kerstmarkt is dé plaats om iets te eten en te drinken of een origineel eindejaarscadeau te scoren. Op de Grote Markt hangt ook de traditionele maretak, de perfecte plaats voor een fotomoment tijdens een kus of innige omhelzing met geliefden.

IJspiste (Groenplaats)

De ijspiste is opnieuw overdekt, met een lichtjeshemel en een mooi zicht op de kathedraal. Wie toe is aan wat rust, vlijt zich neer op het grote overdekte terras van de winterbar ernaast.

Tubing (Koningin Astridplein)

De tubing verhuist dit jaar van het Steenplein naar het Koningin Astridplein, in de schaduw van het Centraal Station.

Reuzenrad (Steenplein)

Met een hoogte van 55 meter garandeert het reuzenrad een prachtig zicht op winters Antwerpen. Het nieuwe reuzenrad dat dit jaar naar de stad komt heeft alleen maar afgesloten gondels, die zorgen voor de nodige beschutting.

(lees verder onder de foto)

Alles wat je moet weten over Winter in Antwerpen
Winter in Antwerpen 2017. Foto: Joris Herregods

Wensenmuur (Steenplein)

De digitale interactieve wensenmuur komt dit jaar terug en staat nu naast Het Steen. Elke bezoeker mag er zijn liefste wens versturen naar familie, vrienden, buren… . Die verschijnt als een vallende ster op het grote scherm, en kan doorgemaild worden naar de bestemmeling.

Spiegeltent en openluchtterras (Steenplein)

Voor een intieme sfeer kan iedereen terecht in de Spiegeltent. In en aan die tent is heel wat animatie voorzien. Zowel overdag als ’s avonds, met activiteiten en optredens. Nieuw is dat er ernaast een klein terras is aangelegd, voor wie liever in de openlucht geniet van een drankje.

Openingsdagen en –uren

De site van Winter in Antwerpen is van 8 december tot en met 6 januari elke dag open:

  • Maandag tot donderdag + op zondag: van 12 tot 22 uur
  • Vrijdag en zaterdag: van 12 tot 24 uur
  • Uitzonderingen: 24 en 31 december en 6 januari: van 12 tot 18 uur

Winkelzondagen (Binnenstad)

Elke eerste zondag van de maand is winkelzondag in Antwerpen. In december zijn de winkels in de binnenstad ook de andere zondagen open. Dus zowel op 2, 9, 16, 23 en 30 december als op 6 januari kan er in Antwerpen op zondag geshopt worden.

Vuurwerk op oudejaarsnacht (Scheldekaaien ter hoogte van voetgangerstunnel)

Het is een jarenlange traditie: een groot vuurwerk aan de Schelde, bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar. Vanaf 22.30 uur opent de bar en warmt de jonge Duffelse dj 5napback iedereen op. Om middernacht gaan de eerste vuurpijlen de lucht in. De vuurwerkshow is opnieuw van de hand van bekroond vuurwerkmaker Cliff Hooge en zijn team.

Winter-BBQ (Scheldekaaien ter hoogte van voetgangerstunnel)

Winter in Antwerpen eindigt opnieuw met een winter-BBQ, op zondag 6 januari.

Kerstboomverbranding (Frederik Van Eedenplein)

De kerstboomverbranding vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 januari op Linkeroever.

Alle info over Winter in Antwerpen: www.winterinantwerpen.be of via Facebook

Door inke
Voor jou geselecteerd