© AP

Eddy Merckx fier op eerbetoon met loodzware Tour de France door Brussel: “Ik hoop dat het een feest wordt voor gans België”

De Tour de France viert in 2019 niet alleen Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden in 1969 zijn eerste Tour won, maar ook de honderdste verjaardag van de gele trui. “Die eerste Tourzege is nog altijd het mooiste souvenir uit mijn carrière”, sprak Merckx donderdag op de Tourpresentatie in Parijs. “Het was een kinderdroom die ik realiseerde”, 30 jaar na de vorige laatste Belgische Tourwinnaar, Sylvère Maes in 1939.

Merckx was als kleine jongen immers al gefascineerd door de Tour, volgde de wedstrijden via de radio en bootste de wedstrijd na in het park van Sint-Pieters-Woluwe met zijn vrienden. Hij koestert fijne herinneringen aan de tijd en weet dat hem in de zomer van 2019 opnieuw een mooie tijd wacht, met vooral een drukke agenda door de Tourstart in Brussel.

“Maar ik ben er fier op dat de Tour hommage brengt aan Brussel, aan mijn carrière”, zegt hij. “Dit is eerbetoon voor mij en ook een ideale manier om Brussel in de kijker te zetten. Ik hoop dat het een feest wordt voor gans België en deze Tourstart bijdraagt aan de populariteit van het wielrennen in Brussel.”

“Dit is een Tour voor klimmers”

“De gele trui is nog altijd de mooiste trui in het wielrennen”, vindt Merckx. “Het zal een mooie strijd worden in 2019. Dit is een Tour voor klimmers, als je drie aankomsten hebt boven de 2.000 meter dan is dat zeker niet van de poes. Ik denk dat Froome een goede kanshebber is op een vijfde zege en dan heb je ook Bardet die met zo weinig tijdritkilometers wel aan zijn trekken komt. Ook een Thibaut Pinot kan wel iets betekenen, als hij rijdt in de Tour zoals nu dit najaar. En wie weet kan een jonge gast zoals Egan Bernal verrassen, als hij de Tour mag rijden tenminste, dat weet je nooit.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volg het nieuws over Tour de France overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws