Schade aan de enkel valt mee voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft voortijdig een einde moeten maken aan zijn Brico Cross in Lokeren. De Nederlander kwam vroeg in de wedstrijd ten val en bezeerde zich daarbij aan de enkel. Van der Poel probeerde nog te vertrekken, maar moest afstappen. Zijn enkel bleek meteen erg te zwellen. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis en er werd gevreesd voor een breuk, maar na onderzoek bleek de schade mee te vallen.

svar, rahe, ive

Bij de valpartij over een gracht kwam Van der Poel slecht neer op zijn enkel, die volledig plooide. De Nederlander probeerde nog even door te zetten, maar het werd al snel duidelijk dat dat niet mogelijk was. Van der Poel moest opgeven en werd met een opgezwollen enkel afgevoerd met de ambulance. De Nederlander werd naar het ziekenhuis in Sint-Niklaas gebracht voor onderzoek.

Er werd gevreesd wordt een enkelbreuk, maar na de koers klonk ploegleider Philip Roodhooft al wat optimistischer. “De dokter op het parcours was nogal pessimistisch, maar de signalen die wij krijgen zijn positiever. Het lijkt erop dat het eerder in de richting van een verrekking of verstuiking gaat dan van een breuk.” Dat vermoeden werd later bevestigd: geen breuk voor Van der Poel. De uiteindelijke diagnose: een verrekking van de ligamenten.

Later op de avond passeerde Van der Poel bij de kinesist. De pijn valt mee, zo meldt hij via Instagram. “Niets gebroken, onderweg naar Gieten. Als de pijn morgen meevalt, start ik.”

Beresterke Soete wint verrassend in Lokeren, Van Aert gehinderd door pech

Daan Soete heeft de Brico Cross in Lokeren gewonnen. De 23-jarige renner van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice versloeg Laurens Sweeck en Toon Aerts. Mathieu van der Poel moest opgeven na een zware val en werd naar het ziekenhuis afgevoerd.

Dé vraag van de dag in Lokeren: zou Toon Aerts (Telenet Fidea Lions), winnaar van de twee Wereldbekermanches in Waterloo en Iowa City, bij zijn comeback meteen Wout van Aert (Cibel-Cebon) - die hij in beide crossen versloeg - en Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) het vuur aan de schenen kunnen leggen? De wereldkampioen wou het alvast niet zo ver laten komen, want Van Aert maakte meteen tempo. Aan het einde van ronde 1 ging het stevig mis voor concurrent Van der Poel: de Nederlander kwam slecht neer op de enkel en moest noodgedwongen opgeven. De Europese kampioen werd met de ziekenwagen afgevoerd.

Ook pech voor Vanthourenhout en Van Aert

Ook andere favorieten bleven niet van ongelukken gespaard. Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) reed een kleine voorsprong bij elkaar, maar kwam vervolgens ten val in exact dezelfde gracht als Van der Poel. Het sein voor Van Aert om het gashendel open te draaien, maar de pechduivel kwam ook bij de wereldkampioen op bezoek: lekke band. Zo kon het gebeuren dat Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) plots op kop reed voor Corné van Kessel (Telenet Fidea Lions).

De 23-jarige Soete hield voorin knap stand, terwijl Wout van Aert in de achtergrond stevig moest achtervolgen. Hij kwam uiteindelijk terecht in een groepje met Van Kessel, Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch en Toon Aerts. Met één krachtinspanning begon de wereldkampioen meteen aan de achterstand te knabbelen, maar de motor stokte. Van Kessel en Vermeersch gingen overboord na een foutje van die laatste: toen Vermeersch rechtkrabbelde, sleurde hij Van Kessel mee in een val.

Derde zege bij elite

Bij het ingaan van de slotronde liet Van Aert zijn medeachtervolgers Aerts en Sweeck rijden. Voorin hield Soete tot op de finish de focus vast: voor de 23-jarige is het nog maar zijn derde zege bij de elite. Laurens Sweeck maakte er een één-tweetje van voor Pauwels Sauzen-Vastgoedservice, de laatste podiumplaats was voor Aerts. Wereldkampioen Van Aert eindigde als zesde en wacht nog steeds op zijn eerste zege van het nieuwe crossjaar.

Uitslag Rapencross Lokeren:

1. Daan Soete

2. Laurens Sweeck

3. Toon Aerts

4. Michael Vanthourenhout

5. Gianni Vermeersch

6. Wout van Aert

Volg het nieuws over overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Meer sportnieuws