DISCUSSIE. Is de Belgische competitie nog geloofwaardig?

Mogi Bayat en Dejan Veljkovic, verdachten in het onderzoek ‘Propere Handen’. Foto: RR

Een makelaar die clubleiders en spelers benadert om een wedstrijd met opzet te verliezen. Scheidsrechters die een makelaar “vriend” noemen en cadeaus aanvaarden in de aanloop naar belangrijke wedstrijden. Het onderzoek ‘Propere Handen’ dat gisteren de voetbalwereld in rep en roer zette, schetst een ontluisterend beeld van de coulissen in het Belgisch voetbal. Schaden deze onthullingen de geloofwaardigheid van de Belgisch competitie?

De politie was de Frans-Iraanse Mogi Bayat al maanden aan het afluisteren. Als machtigste voetbalmakelaar gingen geruchten de ronde dat zijn manier van werken “onfris” is. Hij werkte geregeld samen met veel topmannen uit het Belgisch voetbal zoals Anderlechttrainer Vanhaezebroeck en Standardcoach Preud’homme. Tel daarbij de vele topvoetballers die hij in zijn zak heeft en je hebt te maken met onmisbaar figuur. Herman Van Holwbeek, ex-manager van Anderlecht en zakenpartner van Bayat, werd ook stevig ondervraagd.

Huismakelaar van KV Mechelen Dejan Veljkovic wordt beschouwd als hoofdverdachte in het schandaal. Hij wordt gelinkt aan matchfixing en lijkt te opvallend bevriend met topscheidsrechters Bart Vertenten en Sebastien Delferière, die ook werden opgepakt. Ivan Leko, trainer van Club Brugge en goede vriend van Veljkovic, werd eveneens opgepakt.

Ondertussen komen deze clubs tegen elkaar uit in de Belgische competitie. Vindt u het sportief nog geloofwaardig? Moet de competitie misschien tijdelijk stilgelegd worden? Of zijn er andere drastische maatregelen nodig? Wat vindt u? 

Laat het ons weten via onderstaand invulformulier, we bundelen een aantal reacties in onze vrijdagkrant.