Verkiezingen 2018 Jouw gemeente

De Wever: “Als Antwerpse coalitie sneuvelt, zal het ook in andere regeringen minder smooth gaan”

Foto: BELGA

Als de coalitie tussen N-VA, CD&V en Open Vld niet standhoudt in Antwerpen, zal dat ook negatief afstralen op het regionale en federale niveau. Dat heeft Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever gewaarschuwd in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“Het is de campagne geworden waar ik voor gevreesd had”, deed Antwerps burgemeester Bart De Wever nog eens zijn beklag over de ongemeen harde verkiezingsstrijd in de Scheldestad. ”We zijn belaagd langs alle kanten, langs rechts, langs links. Zelfs mijn eigen coalitiepartners zijn niet zo loyaal geweest.”

Toch vertrouwt De Wever erop dat hij van de Antwerpse kiezer mag voortdoen. “Ik ga ervan uit dat we deze coalitie kunnen verderzetten, we zijn er niet veraf, en de laatste push moet ons over de top brengen.”

“Antwerpen is de politieke hoofdstad van Vlaanderen geworden”, herhaalt De Wever. “Er zitten hier ook veel kopstukken, dus wat hier gebeurt, dat echoot wel langs Martelarenplein en in de Wetstraat.”

Als de Zweedse coalitie (met Open Vld en CD&V) kan verdergezet worden, verwacht de N-VA-voorzitter geen problemen in de Vlaamse en federale regering. “Dan gaat dat smooth, anders zal het minder smooth zijn. Dat is geen dreigement, maar politiek realisme. Dat zal gevolgen hebben, misschien niet onmiddellijk, maar zeker binnen zes maanden.”

Van Besien: “Geen nationale spelletjes in Antwerpse politiek”

Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien, die met De Wever in debat ging, was het niet eens met zijn tegenstander. Hij stelde voor om een spreekwoordelijke muur te bouwen tussen ’t Stad en de nationale politiek. “De Antwerpenaren verdienen een politieke besluitvorming die over Antwerpen gaat en over wat zij nodig hebben in onze stad. Die mag niet gaan over de politieke spelletjes van de nationale politieke partijen.”

Door rvs

Verkiezingen in jouw gemeente: