Komt jouw gemeente zonder stroom te zitten? Bekijk het op deze kaart

Volgens het Planbureau dreigt er bij een koude winter eind oktober en in november te weinig capaciteit te zijn om iedereen van elektriciteit te voorzien. Als het lang vriest, zullen inwoners van Herselt, Bornem en Puurs eerst van het stroomnet worden gegooid.

Bekijk hieronder in welke schijf jouw gemeente zich bevindt:

Bekijk de kaart hier in detail.

Komt jouw gemeente zonder stroom te zitten? Bekijk het op deze kaart
Foto: fgov

Wil u weten of uw straat wordt afgeschakeld, raadpleeg dan de website van de distributienetbeheerderdie uw gemeente bedient.

Waarom dreigt de stroom uit te vallen?

Omdat er tussen 20 oktober en 28 november maar één kerncentrale zal werken. Doel 3 is de enige kerncentrale die dan niet in onderhoud zal zijn. De andere centrales hebben betonrot of zijn om andere redenen in onderhoud.

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft geen strategische reserve, zoals bijvoorbeeld extra gascentrales, laten aanleggen omdat ze de problemen niet had zien aankomen. Ze baseerde zich daarvoor op een rapport van transmissienetbeheerder Elia, dat in augustus berekende dat er geen stroomtekort zou zijn. Maar toen wist Elia nog niet dat er betonrot zou opduiken in verschillende kerncentrales.

Wanneer worden gemeenten afgeschakeld van het stroomnet?

De federale regering houdt deze winter de weersvoorspellingen in de gaten. Tegen dan zal ze een nieuw rapport hebben van Elia, dat nu nog in opmaak is. In dat rapport zal bijvoorbeeld staan bij welke temperaturen een stroomtekort dreigt.

Nu is dat nog niet geweten, bijvoorbeeld omdat het nog niet duidelijk is in welke mate ons land elektriciteit uit het buitenland kan kopen.

Als de regering de datums heeft vastgelegd waarop een stroomtekort dreigt, zal ze beslissen welke distributiepunten op die dagen tijdelijk van het stroomnet worden afgekoppeld. De regering deelt de lijst zeven dagen op voorhand mee. Een eventuele stroomonderbreking valt normaal gezien tussen 17 en 20u, omdat in die periode de meeste energie wordt verbruikt.

Wie wordt het eerst afgekoppeld van het stroomnet?

De regering heeft de eindbeslissing over welke distributiepunten het eerst worden afgekoppeld, maar normaal gezien baseert ze zich op een plan dat in 2015 door Elia is opgesteld.

Op de eerste dag dat er niet genoeg energie is voor iedereen, zullen de gemeentes in schijf 8 van het stroomnet worden afgekoppeld. In de provincie Antwerpen zijn dat Bornem, Puurs en Herselt.

Als er de dag erna nog steeds niet genoeg energie is, komen de gemeentes uit schijf 7 aan de beurt. In de provincie Antwerpen zijn dat Dessel, Meerhout, Mol, Retie, Westerlo en een stukje van Geel.

Let wel: het is niet altijd zo dat een gemeente volledig van het stroomnet wordt afgekoppeld. Het zijn in feite de distributiepunten die van het net worden losgemaakt.

In Bornem zitten bijvoorbeeld 166 van de 198 distributiepunten in schijf 8. Maar er zitten ook 32 distributiepunten in schijf 3. Wie in schijf 3 zit, wordt pas van het net afgekoppeld als ze zes dagen onvoldoende energie is.

De Bornemse burgemeester Luc De boeck (CD&V) heeft al een noodplan klaarliggen. “We hebben dat een drietal jaar geleden gemaakt”, zegt De boeck. “Bij een stroomtekort zullen we bijvoorbeeld politieagenten sturen naar de verkeerslichten op de kruispunten van de gewestweg N16. Andere kruispunten op de N16 zullen dan worden afgesloten”, zegt De boeck.

“We gaan ook fysieke infopunten organiseren waar de bevolking met dringende meldingen terechtkan. Het ziekenhuis zal kunnen blijven functioneren dankzij generatoren.”

Zijn er gemeenten die niet worden afgesloten?

Ja. De stad Antwerpen en Zwijndrecht worden bijvoorbeeld niet afgesloten omdat daar belangrijke bedrijven zitten die hun productie niet zomaar kunnen stilleggen. Ook gezinnen in Beerse zullen niet worden afgesloten, dankzij de aanwezigheid van Janssen Pharmaceutica.

Komt jouw gemeente zonder stroom te zitten? Bekijk het op deze kaart
Foto: fgov
Door CHRISTOF WILLOCX