© Photo News

Bart De Wever wil smartphone van transmigranten afnemen

N-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft dat het wel degelijk mogelijk is om sans-papiers die geen asiel aanvragen te vervolgen. Hij stelt voor om in de gerechtelijke procedure hun smartphone in beslag te nemen. Dat zei hij in TerZake op Canvas.

gjs

N-VA-fractieleider Peter De Roover wil dat sans-papiers die illegaal in ons land verblijven en geen asiel aanvragen, effectief vervolgd worden. De vreemdelingenwet voorziet in gevangenisstraffen tot drie maanden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ziet dat niet zitten: “Als we alle mensen met straffen tot drie maanden moeten vervolgen, bijvoorbeeld ook mensen die hun onderhoudsgeld niet betalen, dan zijn we nog niet thuis.”

Bart De Wever gelooft dat het wel mogelijk is. Hij stelt daarenboven voor om in de gerechtelijke procedure systematisch de smartphone in beslag te nemen. “Dan garandeer ik u dat het zeer snel in het wereldje van de mensensmokkelaars zal rondgaan dat België niet ‘the place to be’ is. Het zijn geen sympathieke maatregelen, ik besef dat ook.”

© BELGA

De N-VA-voorzitter zei voorts dat het geen toeval is dat de hub van de transmigranten, het Maximiliaanpark, in Brussel ligt. “Het is geen toeval dat het in die stad gebeurt, waar de partijen het ‘Wir schaffen das’ van Angela Merkel steeds hebben toegejuicht. Die partijen zijn ook zeer afhankelijk van de stemmen van nieuwkomers. Ik heb het over PS, Ecolo, DéFI, noem maar op. Dat is allemaal één pot nat. Die durven gewoon niet optreden tegen het burgerplatform.”

De Wever verdedigde tot slot de beslissing om plaats te maken in gesloten centra voor de transmigranten, waarvoor criminele illegalen moesten worden vrijgelaten. “De transmigratie was acuut, met schietpartijen, gewelddadigheid,... Er moest iets gebeuren.” Er worden volgens hem ook wel vaker criminele illegalen vrijgelaten. “Heel vaak nemen de landen van herkomst die mensen niet terug en moet je hen na een aantal maanden laten gaan, ook al zijn ze crimineel.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners