© BFM

Staking loodsen voorbij: vakbonden en Homans bereiken compromis

De vakbonden van de loodsen en minister Liesbeth Homans hebben een compromis bereikt na meer dan twee uur samenzitten. Alle vakbondsacties worden onmiddellijk stopgezet. Er komt ook geen grote stakingsactie op 21 september.

CWIL/DH

“De vakbonden hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om over de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden te overleggen. Er is afgesproken dat er wekelijks een werkgroep bijeenkomt. De eerste zal plaatsvinden aanstaande maandag. Intussen worden alle vakbondsacties onmiddellijk stopgezet”, aldus het kabinet van minister Homans.

© BFM

Sinds maandagavond staakten heel wat Vlaamse loodsen. Daardoor lag zowat driekwart van het scheepvaartverkeer op Antwerpen stil. Voor de bedrijven in de haven en die er van afhankelijk zijn, was dat een stevige streep door de rekening.

Ook de binnenvaart in Vlaanderen was zwaar verstoord. In totaal werden dinsdagochtend zeventien sluizen niet bediend. Tientallen binnenvaartschepen liggen te wachten, zo bevestigde De Vlaamse Waterweg. Enkel de sluis van Olen, op het Albertkanaal, werd bediend.

Constructief

Ilse Remy, coördinator bij ACV Openbare Diensten, was een van de zes vertegenwoordigers van de bonden die het gesprek aangingen met minister Homans dinsdagnamiddag. “Het heeft een paar uur geduurd, ook omdat beide partijen herhaaldelijk het gesprek onderbroken voor consultaties achter de schermen. Maar het was constructief. De minister is een duidelijk engagement aangegaan om ruimte te geven voor onderhandelingen. Nu we kunnen beginnen met werkgroepen is daar meer tijd voor en die gaan we nodig hebben. Bij formele onderhandelingen moet er binnen dertig dagen een uitkomst zijn.”

© BFM

Tegenvoorstellen

Ook haar collega Jan Van Wesemael, secretaris bij ACOD, is tevreden. “Deze stakingsacties worden nu opgeschort, omdat minister Homans heeft toegezegd dat ze elke week wil samenzitten met de vakbonden voor een informeel overleg”, zegt Jan Van Wesemael. “We krijgen nu de kans om tegenvoorstellen te doen. We willen uitleggen waarom we meer mensen bij de overheid statutair willen maken, en we zullen ook meer dan honderd redenen geven waarom terugvallen op 65% van het salaris na dertig dagen ziekteverlof geen goed idee is. Door die regel zal iemand die in zijn laatste jaren bijvoorbeeld een ongeval heeft en daardoor lang moet thuisblijven, veel minder pensioen hebben. Bovendien kunnen statutaire ambtenaren niet terugvallen op een aanvullende ziekteverzekering, zoals in de privésector.”

Volgens Jan Van Wesemael kunnen de onderhandelingen weken aanslepen. “Als er na deze weken geen akkoord is, hervatten we de staking”, zegt Van Wesemael. “Die 65%-regel is voor ons alleszins een breekpunt. Die mag er absoluut niet komen.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws