Voormalig Belgisch bondscoach Dick Advocaat gaat aan de slag bij FC Utrecht

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Dick Advocaat keert als trainer van FC Utrecht terug in de eredivisie. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels heeft een mondeling akkoord bereikt over een contract, meldt de Nedelandse club op zijn website. Zeljko Petrovic gaat als zijn assistent aan de slag. De 70-jarige Nederlander zal maandag met zijn werkzaamheden bij FC Utrecht beginnen. Hij is de opvolger van coach Jean-Paul de Jong, die vorige week moest vertrekken.

Afgelopen seizoen degradeerde Advocaat met Sparta naar de eerste divisie. FC Utrecht staat na vier duels in de eredivisie op de elfde plaats met vijf punten. De directie besloot bij het begin van de interlandperiode afscheid te nemen van clubman De Jong omdat de communicatie en chemie tussen de spelers en technische staf “niet optimaal” was.

Onder leiding van de doorgewinterde Advocaat, die later deze maand zijn 71e verjaardag viert, hoopt FC Utrecht dit seizoen alsnog uit te groeien tot een stabiele subtopper. Als speler kwam Advocaat tussen 1983 en 1984 uit voor de club uit de Domstad.

Advocaat kondigde tijdens een lange en succesvolle trainerscarrière meer dan eens aan dat hij met pensioen zou gaan. De gedreven Hagenaar keerde echter steeds weer terug in de voetballerij. De laatste jaren fungeerde hij zowel bij Oranje als Sparta als interim-coach. Opvallend genoeg leidden deze twee tijdelijke banen niet tot het gewenste resultaat. Met het Nederlandse elftal wist Advocaat zich niet te plaatsen voor het WK afgelopen zomer in Rusland en Sparta, ook al een club waar hij vroeger speelde, kon hij niet in de eredivisie houden. .