Idea op zoek naar opvolger voor Yves Leterme

Foto: BELGA

Volgens de Zweedse krant Om Världen is de procedure opgestart om een vervanger te zoeken voor oud-premier Yves Leterme als hoofd van Idea, de internationale organisatie die democratie promoot.

Nadat er twee weken geleden nog volop discussie was binnen de raad van bestuur of het contract van gewezen premier Yves Leterme nog verlengd kon worden en of hij tot het einde mocht blijven, lijkt de knoop nu doorgehakt. Leterme kan blijven tot het einde van zijn mandaat, dat volgend jaar afloopt, maar een hernieuwing zit er na de heisa van de voorbije maanden niet meer in. Het bestuur, dat bestaat uit 32 lidstaten, zou nu unaniem besloten hebben om op zoek te gaan naar een nieuwe secretaris-generaal om Idea te leiden wanneer Letermes mandaat volgend jaar afloopt. Dat schrijft Om Världen, dat het dossier van in het begin opvolgt. Met die beslissing komt een einde aan een saga die intussen al enkele maanden aansleept.

In mei raakte bekend dat Leterme de Belgische belastingen op zijn loon liet terugbetalen door Idea. Dat was niet naar de zin van de landen die Idea financieren en daarom werd een audit gevraagd bij KPMG. Daarin kwamen opmerkingen naar boven over de manier waarop Leterme Idea leidt. Er is sprake van pest­gedrag en discriminatie binnen zijn organisatie. Maar KPMG oordeelde ook dat de terugbetaling aan Leterme “in alle integriteit en juridisch correct werd behandeld”.

Vijf Zweedse winters

Leterme greep dat laatste aan in zijn verdediging toen hij eind augustus door Om Världen gecontacteerd werd voor een reactie. “Meneer, de audit die u gedeeltelijk schijnt gelezen te hebben, pleit mij volledig vrij van de valse beschuldigingen. Als journalist bent u verplicht om de waarheid te schrijven en te publiceren. Ik heb u hier over geïnformeerd.” In een opname op de website van de krant is te horen hoe Leterme op alle verdere vragen van de journalist exact datzelfde antwoord blijft geven, vijftien keer na elkaar.

De Belgische oud-premier had intussen zelf al aangegeven dat het nooit zijn ambitie was om Idea langer dan de oorspronkelijk geplande vijf jaar te leiden. “Vijf Zweedse winters zijn genoeg”, zei hij daarover deze week nog op Radio 1, in de marge van een gesprek over de uitslag van de Zweedse verkiezingen. Leterme is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar op de nieuwe ontwikkelingen. In een korte reactie aan Om Världen zegt hij wel dat hij niet ontslagen is, en geen spijt heeft van zijn aanpak bij Idea.

Door lob, cv

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd